Război

Vadim Krasnoselski vorbește de un război mondial: România va interveni, la fel și Rusia

Șeful PMR, Vadim Krasnoselski, a calificat conflictul din Transnistria drept o cale directă spre un război mondial.

”Dacă Transnistria va fi atrasă într-un conflict militar, acesta va implica inevitabil Moldova ca teritoriu vecin, apoi România, care este membră NATO, și Rusia. Acest lucru ar putea duce la un război mondial”, a declarat șeful republicii nerecunoscute, Vadim Krasnoselski, scrie gazeta.ru.

Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova este responsabilă pentru 250.000 de ruși care trăiesc în Transnistria.

Un război nu ar trebui să fie permis în Transnistria, altfel ar fi al treilea război mondial, a declarat președintele republicii nerecunoscute, Vadim Krasnoselski. Declarația sa a fost citată de postul de televiziune Pervy Pridnestrovsky.

“Sunt profund convins că prin Transnistria – este o cale directă spre un război mondial. Poate fi vorba de astfel de declarații zgomotoase, dar totuși”, a subliniat el.

El a explicat că, dacă Transnistria se va implica în vreun conflict armat, va fi urmată de Republica Moldova (“este firesc, suntem vecini”) și apoi de România, care este membră NATO.

„România va interveni, la fel și Federația Rusă. Prin ce mijloace, cu ce tip de armament etc. este o întrebare deschisă. Cred că dacă se va ajunge la un conflict global, mijloacele nu vor fi limitate în utilizarea lor”, a adăugat el în timpul unei întâlniri cu membrii parlamentului regional Grigoriopol.

Într-un interviu acordat agenției TASS, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că liderii ucraineni își demonstrează disponibilitatea de a interveni în situația din Transnistria. În opinia sa, acest lucru este posibil și cu utilizarea forței.

“De asemenea, conducerea ucraineană a jucat un rol foarte negativ și subversiv prin încălcarea statutului său de mediator în formatul 5+2 și a luat fără echivoc partea Chișinăului, susținând ambițiile sale belicoase și distructive față de Transnistria”, a declarat ministrul.

La 29 iulie 1992, trupele rusești de menținere a păcii au fost introduse în zona de ostilități. Acest lucru a avut loc în conformitate cu Acordul privind principiile de soluționare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

În prezent, pacea este menținută între Moldova și Transnistria în zona de separare a securității de-a lungul râului Nistru, împreună cu căștile albastre din Moldova, Transnistria și un grup de observatori militari din Ucraina.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că Kievul pregătește o provocare armată în Transnistria. Potrivit ministerului, aceasta era planificată să fie efectuată de unități ale forțelor armate ucrainene, inclusiv de naționaliști din Azov, o organizație interzisă în Rusia. Se pare că, pentru a invada republica nerecunoscută, ucrainenii plănuiau să pună în scenă un presupus atac al trupelor rusești de pe teritoriul Transnistriei.

La 24 februarie anul acesta, Oleksiy Arestovich, un fost consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, a declarat că Ucraina ar putea cuceri Transnistria în trei zile dacă doar Republica Moldova ar cere acest lucru.

“Doar printr-o decizie a autorităților moldovenești putem ajuta. Avem o oportunitate. În trei zile poate fi rezolvată”, a declarat Arestovici în aerul unui canal YouTube. În opinia sa, acuzația Moscovei de către Kiev și Chișinău de destabilizarea situației din regiune ar putea fi un motiv pentru introducerea de trupe în republica nerecunoscută.

Sursa Stiripesurse

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *