Actualitate

Vadim Pisari a fost împușcat în spate și nu atenta în niciun mod la viața “pacificatorului”

Glonţul tras de pacificatorul rus i-a străpuns lui Vadim Pisari măduva spinării, atingându-i două vene – una care a duse sângele înapoi spre inimă şi alta care alimentează ficatul cu sânge. Purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional de Medicină Urgentă, Petru Craveţ, a declarat pentru Info-Prim Neo că leziunile pe care le-a suferit tânărul sunt incompatibile cu viaţa.

Potrivit medicilor, oamenii mor pe loc când au astfel de răni. Vadim Pisari a rămas în viaţă câteva doar pentru că era tânăr şi în forţă.

Medicii de la Urgenţă au fost înştiinţaţi despre incident la 7.36, de către un trecător. La ora 8.21 tânărul a fost adus la spital şi urcat imediat pe masa de operaţie, însă la o oră de la intervenţie a murit.

Expertul în domeniul drepturilor omului, Ion Manole (Asociația Promo-Lex) a declarat că incidentul de la postul trilateral al forţelor de pacificare nr. 9, unde un pacificator a rănit mortal un localnic, ar trebui să oblige autorităţile constituţionale să ajungă la anumite rezultate, transmite Info-Prim Neo.

Şevciuk a declarat că va face mai uşoară traversarea acestor posturi ilegale. Evident, există cercuri şi la Tiraspol, şi la Moscova, cărora un astfel de gest nu le-ar conveni”. Dacă forţele pacificatoare au rolul de a preveni un nou conflict sau o nouă confruntare militară între malul stâng şi drept, aşa cum se pretinde, atunci nu înţeleg de ce aceste posturi sunt amplasate în interiorul teritoriului controlat de către autorităţile centrale? În această situaţie nu este clar pe cine şi de cine apără aceste posturi. Pe Pârâta de Chişinău sau pe Chişinău de Pârâta”, a menţionat juristul.

Expertul a mai spus că protestele localnicilor ar putea avea un anumit efect, dar proteste au mai avut loc şi la postul de la Pohrebea şi acestea nu s-au soldat cu nimic. „Oamenii s-au revoltat, dar dacă nu au primit atenţia cuvenită din partea autorităţilor, din partea comunităţii internaţionale, au cedat”, a menţionat Ion Manole.

„Persoana care a împuşcat este vinovată de moartea tânărului. Acum urmează să vedem care este comportamentul autorităţilor, care este procedura, care este situaţia şi statutul acestor pacificatori pentru a vedea care este calea cea mai corectă pentru a apăra drepturile localnicilor. Este un caz care nu se întâmplă în fiecare zi. În 20 de ani nu am avut aşa ceva. Este destul de complicat, dar sunt sigur că există posibilităţi la nivel naţional de a apăra drepturile acestei familii”.

Ion Manole a mai spus că acum este importat să fie analizate acţiunile şefului schimbului de post nr.9. „Eu personal am fost acolo şi am văzut urmele gloanţelor trase în acest automobil. Conform observaţiilor, putem spune foarte clar că persoana a fost împuşcată în spate, când nu prezinta niciun pericol pentru cel care a tras şi nu a atentat în niciun mod la viaţa şi sănătatea celor care stau la aceste posturi. Este evident că nu contează în ce stare era tânărul în care s-a tras. Contează incompetenţa sau reavoinţa ofiţerului rus care a împuşcat în spate un om nevinovat, un om neînarmat”, a spus juristul.

Sursa: Agenția Info Prim

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *