CSI / RusiaInternațional

Mai multe școli din Bulgaria au fost vizate de alerte false cu bombă, iar anchetatorii consideră că acestea ar putea fi legate de Rusia într-un posibil atac hibrid

Marți, guvernul interimar de la Sofia a acuzat Rusia că s-ar afla în spatele unui val de alerte cu bombe în zeci de şcoli din mai multe oraşe din Bulgaria, care au fost evacuate luni şi marţi, relatează EFE şi Agerpres.

”Anchetatorii privilegiază pista unor atacuri hibride legate de Rusia”, a declarat presei ministrul bulgar de interne, Ivan Demerdzhiev.

Astfel, pentru a doua zi consecutiv, zeci de şcoli au fost evacuate marţi, 28 martie, în Bulgaria după ce au primit e-mailuri cu ameninţări cu bombă.

Demerdzhiev a dat asigurări că aceste ameninţări nu sunt reale şi că urmăresc doar să provoace teamă şi să atragă atenţia mass-media.

”Diferite ţări europene se confruntă în prezent cu acelaşi lucru.Versiunea dominantă este că acestea sunt atacuri hibride având legătură cu Rusia”, a declarat ministrul.

Bulgaria a cerut ”ajutorul serviciilor de informaţii” din ţări partenere, în special SUA, în încercarea de a-i identifica pe autorii acestor ameninţări, a adăugat el.

Parchetul de la Sofia a indicat într-un comunicat că a deschis o anchetă pentru terorism.

Instituţii şcolare din capitala bulgară şi din alte oraşe din ţară au primit în ultimele zile e-mailuri aproape identifice provenite de la o organizaţie numită Free Misantropic Unabomber Legion.

Într-un astfel de mesaj consultat de AFP, aceasta avertizează cu privire la o explozie iminentă de TNT (trinitrotoluen) diseminat în şcoli.

Astfel, ca măsură de precauţie, au fost ordonate evacuări, provocând panică în rândul părinţilor elevilor.

În total, 102 de astfel de alerte cu bombă au fost înregistrate în ultimele zile în Bulgaria.

Acest val de alerte cu bombă survine cu doar câteva zile înainte de alegerile generale de duminică din Bulgaria, unde secţiile de votare sunt adeseori amplasate în şcoli publice.

Potrivit guvernului bulgar, doar în caz de pericol real ar fi necesară închiderea secţiilor de votare în ziua votului.

Ministrul de interne a dat asigurări însă că ”procesul electoral nu va fi perturbat”.

Bulgaria organizează duminică al cincilea scrutin legislativ în doi ani, pe fondul unui blocaj politic fără precedent în istoria democratică a acestei ţări, membră a NATO şi a Uniunii Europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. “PRIVILEGIAZA” ?
    REDACTIA…..romana ..dar aia din DEX..mai nu din limba rusa tradusa..ce “privilegiaza”..URMARESC..sau AU IN VEDERE..sau BANUIESC..samd..
    “PRIVILEGIAZA”..DACA TRADUCEATI DIN ENGLEZA IESEA MAI BINE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *