Social

Val de căldură extremă: urmează zile caniculare în România, Grecia, Bulgaria. Avertismentul meteorologilor

După zilele cu furtuni, vremea se va încălzi considerabil în România, ca urmare a unei mase de aer tropical ce va traversa teritoriul, potrivit ANM.

„Veştile sunt bune că, pentru cei care se vor afla în concediu săptămâna viitoare, mai ales începând din 21 iunie până cel mult în 24 – 25, masa de aer tropical care la acest moment afectează Europa de Vest, cu siguranţă va aborda şi zona ţării noastre şi va aduce primele zile în care valorile de temperaturi să se apropie şi să depăşească pragul unei zile de caniculă 35 de grade”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu.

Dacă se va impune, pentru anumite zone, în funcție de atingerea recordurilor climatice, luăm în considerare emiterea de coduri pentru caniculă”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Dom de căldură în Europa. Temperaturi de până la 45 de grade

Căldura extremă s-a intensificat deja în Peninsula Iberică în acest weekend. În Spania, Portugalia, Maroc și Algeria au fost 40 de grade la orele de vârf.

Se estimează că temperaturile vor crește până la 40 grade în sudul Franței și chiar mai mult în Spania, unde ar putea depăși 45 grade. Ambele țări ar putea depăși unele recorduri istorice de căldură pentru luna iunie. Acestea vor fi temperaturi extrem de ridicate pentru vestul și sud-vestul Europei pentru prima jumătate și mijlocul lunii iunie.

Recordul de căldură din toate timpurile din Spania a fost stabilit pe 27 iunie 1965, când temperatura a atins un vârf de 45,2 °C.

Căldura va cuprinde, de asemenea, Germania în acest weekend și la începutul săptămânii următoare.

Temperaturi insuportabile în vestul Europei

În Franța, în Spania, Belgia, dar și în alte țări vest-europene este un weekend sufocant, care are toate șansele să depășească recordurile de temperatură pentru luna iunie.

Recordurile de căldură pentru luna iunie au fost doborâte deja vineri în Franța în cel puțin 11 regiuni, inclusiv în orașe precum Carcassonne, unde au fost înregistrate 40,4 de grade Celsius și Saintes (Charente-Maritime), care a înregistrat 40 de grade Celsius, notează Reuters, citat de Libertatea.ro.

În Spania, incendiile de pădure declanșate pe fondul temperaturilor ridicate au mistuit vineri aproape 9.000 de hectare de teren în regiunea Sierra de la Culebra din nord-vestul țării, forțând aproximativ 200 de persoane să își părăsească locuințele.

Temperaturi extreme în România, Bulgaria, Grecia

Valul de căldură anunțat este de așteptat să se extindă în mai multe țări. Vizate sunt, pe lângă România, și Grecia, Bulgaria (sud), Serbia, Macedonia și Albania.

Domul de căldură este termenul pe care îl folosim în cazul temperaturilor extrem de ridicate. Acesta descrie fenomenul în care o masă de aer cald rămâne suspendată deasupra unei regiuni acționând ca o oală sub presiune. De obicei rămâne acolo câteva zile consecutive sau chiar săptămâni.

Temperatura maximă zilnică și temperaturile medii în special, sub domul de căldură, sunt de obicei mult peste normal. Adesea acestea depășesc recordurile istorice existente. Mai ales dacă domul de căldură se dezvoltă la începutul verii sau la începutul sezonului de toamnă, scrie SevereWeather.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *