Artă

Valentin Malaneţchi a adus Marele Premiu de la Tulcea

Din anul 2007 ia lecţii de pian de la profesoara sa Tatiana Sviridov, maestru în arte. A participat la cursuri de măiestrie pianistică organizate de Walter Krafft, Csiky Boldiszsar (România), Serghei Covalenco (Moldova). În vara anului 2011 a urmat un curs de master-class la Astona International Summer Music Academy (Elveţia), avându-i ca profesori pe John York (Marea Britanie) şi François Killian (Franţa). A evoluat pe scene din Republica Moldova, România, Ucraina şi Elveţia.

Valentin Malaneţchi, elev în clasa a X-a la Liceul „Ciprian Porumbescu” din Chişinău, a câştigat recent Marele Premiu în cadrul Concursului Internaţional de Interpretare „George Georgescu”, ediţia a XX-a, desfăşurat de curând la Tulcea.

A cunoscut succesul de la cea mai mică vârstă. În 2005 a fost apreciat cu Premiul II la Concursul de Interpretare Instrumentală şi Arte Vizuale, ediţia a XIII-a, de la Sighetu-Marmaţiei. Au urmat apoi, în 2006, Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare „Marţian Negrea”, ediţia a VIII-a, şi Premiul III la Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”, ediţia a XII-a, ambele evenimente având loc la Ploieşti. În acelaşi an, a fost menţionat cu Premiul II la Concursul Internaţional al Tinerilor Interpreţi „Prima”, ediţia I, de la Odesa, Ucraina.

De această dată, tânărul pianist a avut onoarea să primească Premiul cel Mare chiar din mâna Ioanei Georgescu-Răileanu, fiica dirijorului George Georgescu. La actuala ediţie au participat 280 de instrumentişti şi 15 formaţii de muzică de cameră din România, Republica Moldova, Ucraina şi Austria. Concursul s-a impus atât prin numărul şi valoarea participanţilor, cât şi prin modul de organizare. De-a lungul anilor, juriul concursului a reunit nume sonore ale muzicii româneşti precum: Vladimir Orlof, Octavian Lazăr Cosma, Dan Buciu, Şerban Dimitrie Soreanu, Grigore Constantinescu, Gheorghe Zamfir, Monica Noveanu, Gabriel Croitoru, Gheorghe Oprea, Delia Pavlovici, Corneliu Solovăstru, Maria Toronciuc, Vasile Ţugui, Eleonora Enăchescu.

Conform tradiţiei, Marele Premiu este oferit din partea familiei Georgescu. Laureatului i se mai oferă Diploma şi Trofeul concursului, pe care la ediţia recentă l-a reprezentat bustul distinsului muzician român, patronul spiritual al competiţiei.

Nu este pentru prima dată când Valentin participa la concursul de la Tulcea şi este menţionat de juriu. În anul 2010, el a câştigat Premiul I, la ediţia a XVIII-a a aceleiaşi competiţii. Tânărul pianist din R. Moldova a reuşit să se afirme şi la alte concursuri naţionale şi internaţionale de prestigiu. În 2011 el s-a învrednicit de Premiul I la Concursul Internaţional „Craiova-Piano”, ediţia a V-a. Anterior, în 2010, a obţinut Premiul I şi la Concursul Internaţional de Pian şi Compoziţie „Carl Filtsch”, ediţia a XV-a, de la Sibiu.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *