Moldova

Valeriu Munteanu: Limba română și neatârnarea brânzei de oaie de la Comrat

În sudul Republicii Moldova, la Comrat, a început febra alegerilor pentru funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri, ce vor avea loc pe data de 30 aprilie.

Aceste alegeri vor fi în mod tradițional un adevărat carnaval al rusofiliei și al anti-românismului, în formele sale cele mai grotești. Și având în vedere că actuala guvernatoare, Irina Vlah (care de curând a „descoperit”, subit și abrupt, că limba română este română (și nu moldovenească), chiar și la Comrat) după două mandate, nu mai poate candida, lupta pentru acest post uns cu alifie geopolitică, se va da pe viață și pe moarte (politică), între fii și fiicele (iubitori ai Kremlinului) Bugeacului basarabean.

Comisia Electorală de la Comrat anunță că în perioada 1-25 martie vor fi recepționate documentele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă întru susținerea candidaților la funcția de bașcan, iar în acest scop a fost creată „Comisia lingvistică” care va verifica cunoașterea limbii găgăuze, o condiție „obligatorie” pentru înregistrarea candidaților la funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri.

Astfel, candidații (și în mod implicit viitorul guvernator, căruia i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei) au obligația legală să cunoască doar limba găgăuză, nu și limba română, chiar dacă, prin imperiul legii, guvernatorul UTA Gagauz-Yeri este membru din oficiu al Guvernului de la Chișinău, unde activitățile și respectiv ședințele au loc doar în limba română.

Necunoașterea limbii române de către candidații la funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri va fi cu siguranță etalată ca o „virtute” și va fi „vândută” alegătorilor (ostatici ai spațiului informațional rusesc) ca un afront pentru autoritățile de la Chișinău, lucru de mare laudă, printre găgăuzi, care sfidează aspirațiile pro-europene și pro-românești ale Republicii Moldova, dar tare le mai plac granturile venite din Uniunea Europeană, chiar și cele venite din România, care, în accepțiunea lor este „pericolul” cel mai mare pentru independența și neatârnarea brânzei de oaie și a urdei din sudul Basarabiei.

Iar în tot acest timp, în mod tradițional, (oare chiar și anul acesta?) Chișinăul oficial (politic și juridic), pune o plapumă mare pe cap și așteaptă să treacă furtuna (alegerile), în speranța ca acest proces să nu fie folosit de Federația (sângeroasă) Rusă pentru destabilizarea regiunii de sud a Republicii Moldova, unde în mod cert, uneltele preaplecate ale Moscovei au cea mai mare densitate din tot spațiul ex-sovietic.

În aceste condiții întrebarea legitimă (și deloc retorică) este dacă statul Republica Moldova, cu război la graniță, controlează pe deplin situația în sudul Basarabiei, astfel încât să asigure desfășurarea fără riscuri majore de securitate a alegerilor pentru funcția de bașcan al UTA Gagauz-Yeri, or, sunt departe de gândul, că știind din timp de calendarul electoral al Republicii Moldova, rușii nu au pregătit un scenariu (cel puțin unul) pentru deturnarea acestui proces democratic.

Cred că aceste alegeri trebuie amânate, iar între timp, trebuie modificată legea (sau interpretată), obligând candidații la pentru funcția de guvernator al UTA Gagauz-Yeri să cunoască, în primul, rând limba română, astfel, o bună parte din cozile de topor ale Federației Ruse nu se vor califica pentru acest post, din avanpost.

Limba română, unica stăpână.

Valeriu Munteanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Cu găgăuzii ar trebui să fim mai atenți. Mai diplomați. Mai îndurători. Să nu le citim morală, dar să le deschidem ochii și urecile, pentru a vedea lumea reală. Fiind student am fost invitat la o nuntă găgăuză a unui coleg. La nuntă ei vorbeau doar în limba lor, dar când ei au aflat că eu nu o cunosc, mirele a rugat ca toți să vorbească în rusă. Mi-a plăcut ospitalitatea lor. NU e vina Comratului, că găgăuzii nu știu limba de stat a RM. Poate și a Chișinăului, care nu i-a ajutat în acești 30 ani. Dar să o facă fără afronturi, gigniri, atacuri la persoană…

    1. Auzi bai “Klaus”, filantropule, atunci du-te cu gagauza ta iubita in orice tara civilizata si vezi cat de departe ajungi! Cum adica, poti trai in Franta fara franceza, in Germania fara germana, in Anglia fara engleza? Sau in Rusia voastra de rahat, fara rusa? De unde dracu ai tupeul sa aberezi chestii precum “Cu găgăuzii ar trebui să fim mai atenți. Mai diplomați. Mai îndurători.”? Poate sa invete toata Moldova gagauza, ca sa nu “gignim” mimozele de la Comrat? Dece sa fim bai gogomane diplomati cu niste nerusinati care ne sfideaza limba si tara, care ni se kk in cap la orice ocazie?

  2. Foarte bun articol. Mai alès,cind se vorbeste de granturi”chiar si acelea venite din Romania”…este un bun avertisment contra ”infectiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *