Social

Valeriu Munteanu: Vom avea mai multe păduri, suprafețele vor fi extinse din contul terenurilor degradate

Astfel, ei au venit cu propuneri pentru a soluționa problema gunoiștilor din localități, aprovizionarea cu apă și canalizare, funcționalitatea stațiilor de epurare, poluarea râurilor, problema reziduurilor animaliere, starea pădurilor și fîșiilor forestiere și despre posibilitatea atragerii fondurilor pentru soluționarea problemelor de mediu, comunică Politik.md.

În acest context, ministrul a declarat că: ”Vom avea mai multe păduri. Suprafețele acestora va fi extinsă din contul terenurilor degradate. Un regulament în acest sens a fost aprobat de către Guvern pe 3 august și pot fi împădurite terenurile neproductive, printre care cele cu eroziune avansată, afectate de alunecările active, prăbuşiri sau surpări, cele nisipoase sau saturate, precum şi cele poluate cu substanţe chimice sau petroliere. Terenurile degradate izolate, destinate împăduririi, trebuie să aibă o suprafață de cel puțin 5 hectare, în timp ce terenurile adiacente fondului forestier – de cel puțin 0,25 ha. Dreptul de proprietate a terenurilor private nou împădurite va putea fi păstrat sau transmis în proprietatea statului.”

“O altă problemă a localităților este alimentarea cu apă potabilă. În prezent doar 5 localități din Raionul Soroca sunt conectate la conducta de apă Soroca-Bălți, în unele dintre acestea, localnicii sunt nevoiți să procure cisterne de apă pentru necesitățile vitale”, a menționat vicepreședintele raionului Soroca.

Ministrul Valeriu Munteanu a insistat asupra priorității de bază cu privire la apa și canalizarea din localități, dat fiind faptul că doar un procent foarte mic din mediul rural este conectat la aceste servicii.

Totodată, a vorbit și despre necesitatea construirii stațiilor de sortare și depozitare a deșeurilor, despre beneficiile regionalizării serviciilor de apă, despre posibilitatea atragerii granturilor, dar și despre sporirea rolului educației ecologice a locuitorilor raionului și mentalitatea oamenilor în ceea ce privește educația ecologică.

Un subiect aparte a constituit curățarea albiei rîului Bîc în teritoriul administrat și construcția apeductului regional Chișinău – Strășeni – Călărași.
Aceștia au mai discutat și despre starea spaţiilor verzi și a drumurilor în urma circulației camioanelor de mare tonaj.

Sursa: Politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *