Politică

Valeriu Streleț despre implementarea Acordului de Asociere

În cadrul conferinței de presă, Valeriu Streleț a menţionat că la învestirea în funcţie a identificat un număr de acţiuni planificate pentru a fi implementate în 2014 şi 2015, care nu au fost îndeplinite. „Unele restanţe îşi găsesc lesne explicaţia prin lipsa unui Guvern şi Parlament funcţional. Astfel, în domeniul reformei administraţiei publice, energeticii, mediului sau standardizării am avut un set de acte normative şi legislative, care nu au putut fi adoptate. Dar există și restanţe care nu pot fi argumentate sau justificate atât de simplu. Mă refer aici la cele trei sectoare semnalate drept problematice şi de partenerii noştri europeni: combaterea corupţiei, reforma justiţiei şi stabilitatea financiar-bancară”, a adăugat Prim-ministrul.

În context, Valeriu Streleț a subliniat că Guvernul a revizuit Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE, astfel încât Republica Moldova să-și continue parcursul european, conform prevederilor. Printre prioritățile Guvernului transpuse în Planul de acțiuni revizuit pentru anii 2015-2016, Premierul a menționat adoptarea şi implementarea Legii cu privire la Procuratură; adoptarea Strategiei pentru Reforma Poliţiei 2016-2020; asigurarea independenței și consolidarea capacităților Centrului Naţional Anticorupţie; finalizarea procesului de implementare a pachetului III energetic. “În pofida tuturor acestor provocări şi deficienţe, astăzi, după un an de eforturi consolidate sunt bucuros să constat că avem şi realizări frumoase”, a adăugat Prim-ministrul.

Șeful Cabinetului de miniștri a enumerat progresele înregistrate de țara noastră în realizarea agendei europene. Printre acestea se numără: crearea şi consolidarea mecanismului naţional de coordonare, raportare şi monitorizare a implementării Acordului de Asociere, în special regimul de comerț preferențial – Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA); creșterea comerțului cu UE, gestionarea eficientă a regimului de liberă circulaţie; facilitarea comerțului după cele mai bune practici europene; transpunerea, în proporție de peste 15%, a legislației europene în legislația națională; armonizarea legislației în sectorul energetic etc.

Acordul de Asociere RM-UE a fost semnat la 27 iunie 2014. Începând cu 1 septembrie 2014, documentul este aplicat cu titlul provizoriu, până la ratificarea acestuia de către toate Statele Membre UE. În prezent, 26 din cele 28 de State Membre au ratificat Acordul, Italia şi Grecia urmând să finalizeze procedurile interne până la sfârșitul acestui an.

TIMPUL.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *