Lumea

Valul de căldură a ucis 61.000 de persoane în Europa anul trecut

Peste 61 de mii de oameni au murit din cauza căldurii în timpul verii caniculare record pentru Europa de anul trecut.

Acest lucru este evidențiat de un studiu realizat de oamenii de știință de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona și de la institutul francez de cercetare în domeniul sănătății INSERM.

În 2022, Europa s-a confruntat cu cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în istorie: țările au avut de suferit din cauza căldurii insuportabile, a secetei care a distrus culturile și a incendiilor de pădure devastatoare.

Agenția de statistică a Uniunii Europene, Eurostat, a raportat un număr neobișnuit de mare de decese în exces în această vară. Însă, anterior, numărul deceselor legate direct de caniculă nu fusese cuantificat.

Echipa de cercetători a analizat datele privind temperatura și mortalitatea din 2015 până în 2022 pentru 823 de regiuni din 35 de țări europene, acoperind un total de 543 de milioane de persoane.

Potrivit studiului, publicat în Nature Medicine, 61.672 de decese au fost legate de căldură între 30 mai și 4 septembrie anul trecut. Un val de căldură deosebit de intens, între 18 și 24 iulie, a provocat peste 11.600 de decese, notează studiul.

“Acesta este un număr foarte mare de decese … Știam despre impactul valului de căldură asupra mortalității după 2003, dar prin această analiză vedem că trebuie să se facă mai mult pentru a proteja populația”, a declarat Hicham Achebak, cercetător INSERM și coautor al studiului.

În 2003, în timpul unuia dintre cele mai grave valuri de căldură din istoria Europei, s-au înregistrat peste 70 000 de decese în exces.

Potrivit studiului, cei mai mulți dintre cei care au murit au fost persoane de peste 80 de ani. Aproximativ 63% dintre cei care au murit din cauza valului de căldură au fost femei.

Studii anterioare au arătat că Europa se încălzește de două ori mai repede decât alte părți ale lumii, în medie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *