Eveniment

Vânzătorii alungați de pe strada Varlaam au protestat la Primărie

Începând cu ziua de ieri, 3 septembrie, s-a interzis comerţul neautorizat cu mărfuri industriale, produse alimentare şi agricole la tarabă şi la sol, pe teritoriul adiacent Pieţei Centrale, în perimetrul străzilor Armenească, Mitropolit Varlaam, Bulgară, Tighina, Ismail și bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Cei care au vândut de ani de zile de pe „trotuar” s-au adunat astăzi în fața Primăriei și au scandat „Vrem să muncim!”, nemulțumiți de faptul ca au rămas fără un loc de muncă. Majoritatea protestatarilor au fost vânzători de pe strada Mitropolit Varlaam care comercializau produse agricole de sezon. ”În pofida nemulțumirilor, lucrurile trebuie schimbate. Piața Centrală nu poate să ofere mai multe spații de comerț decât îi permite capacitatea. Nu mai merg argumentele că nu există locuri pentru vânzare a mărfii”, a declarat Dorin Chirtoacă. 

Oamenii au fost foarte nemulțumiți de dispoziția primarului. Deși recunosc că nu achită nicio taxă, ei sunt gata să plătească impozite în bugetul local doar ca să poată activa legal. În același timp, întrebați de ce nu vând în incinta Piaței Centrale, comercianții spun că acolo nu mai sunt locuri avantajoase, iar pentru a le obține trebuie să plătească intermidiarilor sute de dolari.  Pe de altă parte, directorul Pieței, Ion Stratulat, susține că întreprinderea poate oferi 240-300 locuri pentru comercializarea fructelor și legumelor și 461 pentru comercializarea mărfurilor industriale.

Dispoziția primarului, emisă pe 8 iulie, prevede, de asemenea, că „Î.M. „Piața Centrală” va organiza în comun cu pretura sectorului Centru un concurs privind amenajarea unui pasaj comercial și pietonal pe str. Mitropolit Varlaam, segmetul cuprins între străzile Tighina și Armenească, conform unei schițe, din elemente ușor demontabile”. Vânzătorii ambulanți cred că de fapt se urmărește înlocuirea lor cu alți comercianți. „Lipsește informația principală privind amplasarea locurilor comerciale, cine le va fi stăpân și când vor fi date în exploatare. Suntem oameni simpli care vor să lucreze. În fond ei ne scot pe noi și pun pe alții”, crede Victor din satul Văsieni, r-nul Ialoveni, care vinde zarzavaturi de mai mulți ani pe strada Mitropolit Varlaam. 

Amimtim că ultima acțiunea a autorităților locale împotriva comerțului neautorizat s-a desfășurat în noaptea de 9 februarie, când poliţia municipiului Chişinău a evacuat tarabele improvizate din preajma Pieţei Centrale pe străzile Varlaam şi Armenească.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *