InternaționalUcraina

Varşovia urmează să furnizeze Ucrainei 60 de tancuri suplimentare, inclusiv 30 de tancuri de tip PT-91. Decizia este salutată de liderul de la Kiev

Polonia urmează să livreze Ucrainei – în afară de 14 tancuri de tip Leopard 2 de fabricaţie germană – 60 de tancuri, inclusiv 30 de tancuri de tip PT-91, versiunea modernizată a tancului de tip T-72 sovietic, o decizie salutată vineri de către preşedintele Volodimir Zelenski, relateză AFP și News.ro.

”Mulţumesc (…) pentru aceste decizii atât de importante de a furniza Ucrainei 60 de tancuri poloneze, inclusiv 30 de PT-91, dar şi 14 Leopard”, afirmă într-un mesaj postat pe rețele de socializare Volodimir Zelenski, la două zile după ce Germania şi SUA au anunţat că furnizează Kievului tancuri grele de luptă, de tip Leopard şi Abrams.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat joi, 26 ianuarie, într-un interviu acordat postului canadian CTV News că Varşovia este pregătită ”să trimită 60 dintre tancurile noastre modernizate, inclusiv 30 de PT-91”.

El a reiterat că Polonia urmează să trimită ”14 tancuri (de tip) Leopard 2 din stocurile nostre, aflate în posedia noastră”.

Mateusz Morawiecki a anunţat că, de la începutul Războiului rus în Ucraina, Polonia ”a livrat deja 250 de tancuri (…) şi chiar mai mult de-atât” Ucrainei. Este vorba, în mare parte de tancuri de tip T-72 de concepţie sovietică.

Tancurile de tip PT-91 sunt o versiune modernizată a T-72.

Tipul celorlalte 30 de tancuri nu a fost însă precizat.

Statele Unite şi Germania au anunţat miercuri, după săptămâni de ezitări, livrarea unor tancuri grele Ucrainei, intrând astfel într-o nouă etapă a susţinerii militare a Kievului, în perspectiva unei eventuale contraofensive a invaziei ruseşti.

Berlinul şi-a dat unda verde altor ţări să furnizeze Kievului tancuri de tip Leopard.

În urma acestui anunţ, mai multe ţări au declarat că vor să livreze tancuri grele Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Si idiotii de comentatori romani se declara nemultumiti ca Joe Biden nu viziteaza Romania. De ce naiba ar vizita Romania, cand Romania scheuna de frica, „ca cainele la injectie” ? De ce ar vizita Rmania ? Cat de tembel sa fii, sa intrebi asta >

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *