Sport

Vasile Luca si-a adunat prietenii

Cand atingi o varsta jubiliara, pretul darurilor primite nu poate fi exprimat doar prin valori materiale sau financiare. Iata de ce, acum 13 ani, cand unul dintre cei mai buni antrenori de judo din republica, Vasile Luca, implinea 60 de ani, prietenii si discipolii i-au oferit cel mai pretios cadou la care poate visa un profesionist in sport – un turneu cu numele sau, „Invita Vasile Luca”.

Turneu cu dedicatie

Sambata, in incinta Universitatii de Strat de Educatie Fizica si Sport s-a desfasurat editia a treia a Turneului „Invita Vasile Luca”, protagonistul ajungand la respectabila varsta de 73 de ani. Zeci de prieteni din diferite colturi ale republicii si de peste hotare au venit nu doar sa-i spuna „La multi ani!”, dar si sa prezinte – ca la o veritabila expozitie de talente – propriile produse, cizelate pe tatami cu mult sarg si transpiratie.
La turneu au participat peste 180 de copii veniti de la Balti, Tighina si Tiraspol, din raioanele Hancesti, Sangerei, Cahul, Calarasi, Ialoveni, Leova, precum si oaspeti din Ivano-Frankovsk, Noua Sulita si Secureni (Ucraina), Oradea si Iasi (Romania).
In programul competitional au figurat concursuri la noua categorii masculine si opt rezervate fetelor, varsta participantilor fiind pana la 15 ani.

Vedetele din provincie

O buna impresie au lasat tinerii luptatori din Hancesti, sositi nu doar din centrul raional, dar si din satele Mereseni si Bozieni. Din cei peste 20 de tineri sportivi, cinci au urcat pe podiumul de premiere. In finala categoriei de 46 kg, ambii concurenti au reprezentat r-l Hancesti, Ion Daru (Bozieni) reusind sa-l invinga pe Cristi Miron din centrul raional. „Am venit aici sa „ochesc” viitori campioni, continuatori ai deja galonatilor Valeriu Duminica si Vadim Bocan”, avea sa remarce pentru TIMPUL antrenorul Ilie Buiuc. Si eforturile sale nu au fost zadarnice. Campionul la categoria de 55 kg, Dorin Gotonoaga, va fi curtat intens de antrenorii hancesteni, fratii Ilie si Mihai Buiuc. De altfel, in meciul decisiv, Gotonoaga l-a invins pe discipolul lui Vasile Luca, Sergiu Spac.

Destul de prodigioasa a fost si evolutia delegatiei de 11 judocani (sapte fete si patru baieti) din micutul sat calarasean Bahu. Discipolii lui Vladimir Iuzvac de la clubul sportiv local „Speranta” au obtinut mai multe medalii, inclusiv un titlu de
invingator, prin Dionis Veverita (35 kg). In cantarul categoriei feminine de greutate, Ana Budescu de la LIRPS a invins-o intr-un meci dramatic pe Aliona Esanu (Bahu), sora mai mica a campioanei europene de lupte la juniori, Mariana Esanu, care in primii ani de activitate sportiva, de asemenea, a practicat judoul.
Nici oaspetii din Romania nu au lipsit de pe podiumul de premiere. In finala categoriei feminine de 57 kg s-au intalnit doua oradence, Andreea Florian si Madalina Pantea, ultima reusind victoria. Larisa Florian, sora Andreei, s-a impus in concursul de 52 kg. De mai multi ani, junioarele din Oradea sunt pregatite de conationalul nostru Alexandru Ovcearenco, si el un discipol al maestrului Vasile Luca.

Amintiri la aniversare

Dupa competitie, prietenii si discipolii l-au felicitat pe Vasile Luca cu ocazia celor 73 de ani impliniti. Precum se intampla in asemenea cazuri, nu au lipsit amintirile. Maestrul i-a remarcat pe elevii sai buni si sarguinciosi, multi dintre acestia activand azi pe aproape pe toate continentele. Amicii si discipolii au depanat si ei firul amintirilor, evocand episoade din viata antrenorului Vasile Luca. Antrenorii din Tighina au readus in actualitate un amanunt esential din viata omagiatului. Prin anii `70, „patriarhul” luptei sambo in RM, redutabilul Andrei Doga, il amenintase, mai mult in gluma, ca il va denunta pe Luca la KGB pentru ca semneaza in grafie latina. „Aveam doar doua clase absolvite in scoala romaneasca, nu cunosteam scrisul rusesc”, isi aminteste antrenorul.

Sa ne traiesti, maestre, si sa cizelezi noi si noi talente ale judoului autohton.

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *