Politică

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: Despre neutralitate și trupele NATO

Așadar, de ce un contingent de trupe NATO trebuie să vină în Moldova, având statut de misiune permanentă? Drept răspuns voi aduce doar câteva argumente: situaţia tensionată din spaţiul ex-sovietic; comportamentul agresiv al Rusiei în raport cu statele ex-sovietice, care au ales calea integrării europene; situaţia din Ucraina, ţară ce se află practic în război cu Federaţia Rusă, care susţine fățiș acţiunile separatiştilor din regiunile ucrainene de est; pericolul pe care-l reprezintă armata rusă, dar şi muniţiile şi armamentul rusesc din zona transnistreană a Republicii Moldova; accentuarea unor tendinţe separatiste în sudul Republicii Moldova, alimentate de Federaţia Rusă; comportamentul tot mai sfidător al unor politicieni şi activişti proruşi din Republica Moldova; principiul constituţional de neutralitate al Republicii Moldova care nu mai este funcţional şi e încălcat flagrant de Federația Rusă; efectivul militar al Republicii Moldova şi proasta dotare a acestuia, de unde putem trage concluzia că armata națională nu ar face faţă unor provocări din exterior.

Prin urmare, invitarea unui contingent NATO cu statut permanent în Republica Moldova este o necesitate stringentă, care reiese din nevoia asigurării securităţii și pentru a evita un conflict armat și o destabilizare de proporţii în țară.

O altă cerință dictată de timp este declararea obiectivului de aderare la NATO drept unul prioritar şi începerea negocierilor cu factorii de decizie ai Alianţei Nord-Atlantice în vederea obţinerii unei perspective clare de aderare. Ținând cont de necesitatea asigurării păcii, securității și stabilității în țară, aderarea la NATO va însemna un pas înainte în realizarea obiectivelor pe care Republica Moldova le are ca stat independent și suveran. Pe lângă faptul că este un spațiu de securitate, Alianța Nord-Atlantică mai este și un spațiu care asigură un înalt nivel de democrație și bunăstare. Totodată, nu putem trece cu vederea deschiderea de care dau dovadă statele membre NATO în relația cu Republica Moldova.
În lumina celor menţionate, este clar că se impune demararea neîntârziată a acţiunilor necesare pentru revizuirea principiului constituţional de neutralitate a Republicii Moldova.

În actuala redacţie, articolul 11 din Constituţie prevede: (1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă; (2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său. Deşi au trecut două decenii de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova, acest principiu nu a fost respectat nici măcar o singură zi. În toţi aceşti ani pe teritoriul Republicii Moldova au fost dislocate trupe străine (contingentul rus din regiunea transnistreană). De asemenea, în această regiune separatistă se află şi cel mai mare depozit de armament necontrolat din Europa. Iată de ce liberalii au cerut și vor continua să ceară răspicat retragerea cât mai urgentă a armatei și a munițiilor rusești din zona de est a Republicii Moldova.

Astăzi suntem nevoiți să constatăm că principiul de neutralitate nu doar că şi-a dovedit ineficienţa, fiind unul formal, ci constituie o piedică serioasă în tendinţa Republicii Moldova de a-şi asigura securitatea reală prin apropierea de structurile nord-atlantice. Atâta timp cât acest principiu figurează în Constituţie, Republica Moldova nu poate demara negocierile cu NATO privind obţinerea unei perspective de aderare. Iar în noile condiţii create în spaţiul ex-sovietic Republica Moldova se poate simţi în deplină siguranţă şi protejată de eventuale agresiuni militare doar fiind parte a NATO.

Rusia se teme de NATO şi acest lucru este evident. Urmăresc cu mare atenţie declaraţiile oficialilor de la Moscova, inclusiv ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Acesta a spus deschis că „acum se încearcă o resuscitare a NATO”. Această declaraţie trebuie privită din unghiul de vedere diametral opus celui expus de Putin. Liderul de la Kremlin știe că, aşa cum NATO a stat drept pavăză și a apărat lumea liberă în timpul războiului rece, aşa şi acum poate stopa poftele imperiale ale Rusiei. Acordând atenţie sporită acestei organizaţii, Putin recunoaşte importanţa ei, dar şi faptul că doar ea poate apăra state ca Ucraina şi Moldova de agresiuni armate. Toate aceste declaraţii trebuie să ne motiveze să amplificăm eforturile noastre îndreptate spre apropierea de NATO, spre aderarea la acest scut de securitate – cel mai eficient din toate câte sunt pe globul pământesc.

Sper foarte mult că deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova, dar şi alţi factori de decizie, vor da dovadă de responsabilitate şi vor trata cu maximă seriozitate şi maturitate politică iniţiativele Partidului Liberal. Căci numai astfel va fi posibil de evitat o catastrofă, proporţiile căreia se întrezăresc tot mai clar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *