Politică

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: E nevoie de o mobilizare generală

Din păcate, astăzi încă mai persistă pericolul revenirii la putere a forţelor revanşarde, de aceea nu trebuie să ne îmbătăm cu apă chioară şi să ne închipuim că duminică ne putem relaxa, că altcineva se va duce în locul nostru la urnele de vot, că altcineva se va dovedi a fi mai insistent și nu se va lăsa cuprins de indiferență, că altcineva își va asuma povara unui vot conștient, pentru ca Republica Moldova să-şi continue calea europeană. Fiecare dintre noi are datoria morală de a evalua la rece situaţia în care ne-am pomenit, de a trage concluziile de rigoare şi de a se prezenta în mod obligatoriu și în număr cât mai mare la secțiile de votare.

Spre finele acestei campanii electorale, Republica Moldova a ajuns să fie amenințată de un mare pericol şi nu exagerez deloc când lansez asemenea afirmaţii. Prin ţară mişună diferiţi agenţi de influenţă, diferiţi manipulatori, provocatori, care încearcă să inducă oamenii în eroare şi să pregătească terenul pentru ulterioare acţiuni de destabilizare. Reţinerile şi percheziţiile efectuate de organele abilitate ale statului în ultima perioadă, declaraţiile unor inşi apărute în presă, arată că există forţe în interiorul şi în exteriorul ţării, care sunt gata să facă orice pentru a deturna Republica Moldova de pe calea democratizării şi europenizării. La 30 noiembrie 2014 aceste forţe vor încerca să preia puterea în Republica Moldova pe cale paşnică, prin instrumente democratice, dar evoluţiile îngrijorătoare din ultima perioadă arată că nu pot fi excluse nici scenarii postelectorale de genul celor aplicate în ţara vecină – Ucraina.

De aceea, noi, toţi cei care dorim să trăim mai bine, în pace şi prosperitate, trebuie să ne unim în jurul acestui țel comun şi să acţionăm corespunzător. Fiecare dintre noi este pur și simplu obligat să dea dovadă de responsabilitate şi spirit civic, să vină duminică la alegeri, astfel încât victoria celor ce-şi doresc un viitor democratic şi european să fie una convingătoare. Scopul nostru, dar și datoria noastră de cetățeni activi, cărora ne pasă de ceea ce se întâmplă în societate, este să obținem un rezultat în alegerile din 30 noiembrie, ce nu va permite venirea la putere a voroninilor, dodonilor şi renaţilor, şi să-i descurajeze pe toţi acei care au în plan destabilizarea situaţiei în Moldova în perioada postelectorală. Ei urmează să primească duminică un mesaj clar că sunt minoritari, că nimeni nu-i susţine, că oamenii din Republica Moldova şi-au ales viitorul, că nu-şi doresc să fie antrenaţi în diverse aventuri politice, că nu acceptă ca ţara lor să devină o arenă unde se promovează interese străine etc.

Asta trebuie să înţeleagă duşmanii Republicii Moldova, aceşti soldaţi ai răului care, în goană după profit politic şi după satisfacerea altor interese sunt gata să treacă Republica Moldova prin foc şi prin sabie! Iar după ce vor înţelege că Moldova a ales o altă cale decât cea pe care i-au pregătit-o ei, să-şi ia tălpăşiţa şi să plece de aici cât mai departe, lăsându-ne să ne construim viitorul în pace şi bună înţelegere.
Privit din această perspectivă, scrutinul de duminică este o alegere între bine şi rău, o alegere între război şi pace, o alegere între sărăcie şi bunăstare, o alegere între mizerie şi prosperitate, o alegere între trecut şi viitor, o alegere între interesele noastre, ale cetăţenilor Republicii Moldova, şi interesele lor, ale argaţilor şi slujitorilor politici aflaţi în serviciul forţelor răului.

Ştiu că alegerea cetățenilor e îngreunată de acea masivă campanie de manipulare şi dezinformare pe care o desfăşoară de ceva timp în Republica Moldova cei ce-şi doresc să ne vadă distruşi, întorşi din drumul nostru european, aruncaţi din nou în incertitudine, haos şi mizerie. Dar mai ştiu şi altceva şi anume faptul că oamenii noştri sunt suficient de maturi din punct de vedere politic, suficient de deştepţi pentru a face o alegere corectă şi pentru a-i taxa prin intermediul votului pe acei care au tratat şi continuă să trateze Republica Moldova doar ca pe un poligon de satisfacere a propriilor interese.

În această perioadă, noi, cei din Partidul Liberal, am făcut tot posibilul pentru a diminua ponderea forţelor răului, pentru a le explica oamenilor esenţa distructivă a forţelor ostile viitorului european al Republicii Moldova. Din discuţiile cu oamenii din satele şi oraşele ţării, ştiu că parţial ne-am atins scopul, informând obiectiv cetăţenii, ajutându-i să deosebească adevăraţii patrioţi de cei falşi. Dar, dincolo de activitatea noastră electorală desfășurată în teritoriu, dincolo de străduința mea și a colegilor mei de partid, asupra viitorului european al Republicii Moldova continuă să planeze anumite riscuri. De aceea, cred că avem nevoie de o mobilizare generală, de un ultim efort pentru a ne asigura că nimeni nu ne va fura viitorul. Şi acest efort va trebui să-l facem duminică.

Partidul Liberal a fost tot timpul alături de cetăţenii Republicii Moldova şi rămâne în continuare ataşat intereselor oamenilor, ale ţării. Vom continua să muncim pentru viitorul european al Republicii Moldova, iar pentru a face ca acesta să devină realitate, avem nevoie şi de condiţii adecvate. Sunt sigur însă că aceste condiţii vor apărea după votul conştient şi responsabil al fiecăruia dintre noi în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *