Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: Falşii apărători ai statalității
Deși previzibile mai de fiecare dată, aceste acțiuni distructive ne iau prin surprindere și noi nu reușim întotdeauna să facem față situației. Iar cei mai vulnerabili în acest sens sunt politicienii și demnitarii. Așa s-a întâmplat și de data aceasta, când majoritatea politicienilor și demnitarilor, înainte, în timpul, dar şi după referendumul din Găgăuzia nu au susținut testul la capitolul ataşat faţă de statul Republica Moldova.
Primii care au picat acest test au fost liderii regionali din autonomia găgăuză, care până mai ieri nu scăpau nicio ocazie de a se erija în postura de mari apărători ai statalităţii Republicii Moldova. Instigând şi manipulând oamenii, ei au promovat deschis ideea unei eventuale separări a regiunii găgăuze de Republica Moldova, arătându-şi adevărata faţă. Astfel, s-a văzut clar că „dragostea” imensă pe care declarau că o poartă Republicii Moldova a fost doar o mască, care acum a fost aruncată şi călcată în picioare.
Tot în acest context, ar fi de menţionat atitudinea duplicitară a partidelor de la guvernare. Deţinând controlul absolut asupra Legislativului de la Comrat, având legături de colaborare puternice şi necamuflate cu factorii de decizie din Executivul găgăuz, având o prezenţă semnificativă în organele puterii locale din această regiune, reprezentanţii partidelor de la guvernare s-au făcut că plouă, spunând că ei nu pot influenţa cu nimic situaţia din regiune, că acolo se iau decizii pe cont propriu etc. Ca rezultat, am asistat cu toţii la un spectacol bine regizat: în timp ce liderii partidelor de la guvernare condamnau referendumul din Găgăuzia, în timp ce instituţiile statului controlate de oameni din aceleași partide emiteau decizii privind intentarea de dosare organizatorilor referendumului, reprezentanţii formațiunilor politice respective în Găgăuzia îşi vedeau nestingherit de treabă, căci, la modul practic, nimeni nu i-a deranjat cu nimic. Și aici se impune o singură întrebare, care arată deşertăciunea spectacolului ce s-a dat pentru public: de ce partidele de la guvernare nu i-au exclus din rândurile lor pe acei reprezentanţi care au făcut jocul murdar şi ilegal cu referendumul din Găgăuzia? Răspunsul este simplu: pentru că au nevoie de ei, de separatismul lor, care le va aduce voturi în apropiatele alegeri parlamentare. Adică, s-a închis intenţionat ochii la un atac asupra statalităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova de dragul unor voturi.
De asemenea, sub orice critică a fost prestaţia conducerii ţării şi eu m-am pronunțat anterior în această privință. Nici până acum şeful statului nu a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, chiar dacă problema este una care afectează securitatea ţării. Iar încercările stângace şi întârziate ale spicherului şi premierului de a interveni în soluţionarea acestei probleme, au turnat doar gaz pe foc, au încins şi mai mult spiritele.
Nu în ultimul rând, aş vrea să mă refer la comportamentul care se află la limita constituţionalităţii şi legalităţii de care au dat dovadă comuniştii, socialiştii, social-democraţii şi alţii de teapa lor. Aceştia nu numai că au încurajat referendumul ilegal din Găgăuzia, dar au încercat să profite de acesta şi să destabilizeze situaţia din întreaga ţară. Propunerile hazardate de a organiza referendumuri şi în alte localităţi ale Moldovei pun întreaga ţară pe un butoi cu pulbere, gata să explodeze în orice moment. Spuneți-mi, vă rog, cum se încadrează toate aceste iniţiative subversive și periculoase cu declaraţiile de dragoste făcute statului Republica Moldova de aceşti aventurieri politici? Oare ei nu-şi dau seama că, declarând că iubesc şi apără statul Republica Moldova, în realitate favorizează distrugerea lui? Este absolut evident că aceste formaţiuni depind de deciziile care se iau în altă parte şi apoi le sunt transmise spre îndeplinire. Or, noi știm cine la moment e interesat în destabilizarea situaţiei politice din Moldova, în blocarea procesului de semnare a Acordului de Asociere RM-UE. E vorba de aceleaşi forţe externe care au întors Armenia şi Ucraina de pe calea integrării europene, iar la ce s-a ajuns, vedem cu toţii. Dacă nu este aşa, atunci comuniştii, socialiştii, social-democraţii şi alţii nu au decât să demonstreze acest lucru prin acţiuni concrete, refuzând să facă jocul celor care doresc ca Republica Moldova să se zbată la nesfârşit în mlaştina tranziţiei.
Nu cred că voi fi învinuit de lipsă de modestie, dacă voi afirma că doar Partidul Liberal a avut o poziţie corectă în această problemă. Noi am spus lucrurilor pe nume, am taxat dur toate devierile de la legalitate, am oferit soluţii şi am propus excluderea Başcanului Găgăuziei din Guvernul Republicii Moldova, pe motiv că nu poate un om care acţionează împotriva intereselor ţării să facă parte din Executiv. Sunt sigur că acest comportament demn al liberalilor a fost şi va fi încă apreciat pe măsură de acei care doresc binele Republicii Moldova, după cum sunt sigur că oamenii au înţeles cât costă de fapt declaraţiile de dragoste şi de patriotism făcute ţării de către falşii apărători ai statalității Republicii Moldova.
Măştile au căzut, iar Măria Sa, Alegătorul, urmează să-şi dea verdictul!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!