Politică

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: O nouă provocare – marca Rogozin

Recent, Dmitri Rogozin a anunţat că va face tot posibilul să ajungă la Tiraspol pe data de 24 august, pentru a participa la acţiunile dedicate aniversării operaţiunii Iaşi-Chişinău. El nu a ascuns că o asemenea deplasare ar fi dificilă, deoarece avionul cu care va sosi ar putea fi forţat să aterizeze în Ucraina, el neavând permisiunea de a survola spaţiul aerian al ţării vecine. În același timp, e problematică şi o eventuală venire a sa prin România şi Bulgaria. Probabil, din aceste motive vicepremierul rus a preferat să vorbească iniţial în termeni mai rezervaţi despre intenţia sa de a poposi din nou în stânga Nistrului, dar, până la urmă, a găsit soluţia – s-a cerut mai întâi în vizită la Chişinău, la o întrevedere cu vicepremierul Andrian Candu, lucru pe care l-a şi obținut, iar asta i-a deschis direct calea spre Tiraspol.

Fără îndoială, vizita lui Rogozin la Tiraspol ar încuraja manifestările separatiste în estul Republicii Moldova şi ar constitui un semnal clar de susţinere pe care Rusia o acordă zonei separatiste, mai cu seamă acum, când această regiune a Europei a devenit un mare focar de instabilitate. În plus, să nu uităm că la doar o săptămână de la această vizită transnistrenii vor marca o nouă aniversare a aşa-zisei lor independenţe. În asemenea perioade, sentimentele lor sunt acutizate la maximum şi ei au nevoie ca de aer de tot noi şi noi dovezi ale susţinerii Rusiei, iar prezența lui Rogozin în Transnistria, în preajma sărbătorii controversate, ar fi extrem de importantă pentru dânșii.
Evident, Rogozin nu se va abţine (şi acest lucru s-a văzut de nenumărate ori anterior) şi va veni cu declaraţii jignitoare în adresa Republicii Moldova, a cursului de integrare europeană ales de ţara noastră. Putem presupune chiar că se vor lansa şi unele ameninţări, de genul celor care au fost rostite chiar în incinta Guvernului Republicii Moldova, precum că riscăm să îngheţăm la iarnă, dacă nu ne gândim bine la acţiunile noastre (se făcea aluzie la gazul rusesc pe care Moldova îl importă din Rusia). E de menţionat şi faptul că vizita lui Dmitri Rogozin are loc cam în aceeaşi perioadă când e planificată darea în exploatare a gazoductului Iaşi-Ungheni, eveniment care va mai descuraja partida rusă din Moldova, deprinsă să ne „amintească” de fiecare dată de gazul rusesc. Probabil, Rogozin va veni cu anumite mesaje pe marginea acestui subiect, deoarece el este unul strategic pentru Moscova.

Şi dacă intenţiile, acţiunile şi declaraţiile lui Rogozin pot fi anticipate, atunci o mare necunoscută rămâne comportamentul guvernării de la Chişinău. Şi aici nu mă refer la Andrian Candu, care i-a oferit paravanul necesar lui Dmitri Rogozin, ci la conducerea de vârf a ţării. Am spus mai sus că aceasta s-a lăsat călcată în picioare, permiţându-i lui Rogozin să ne ameninţe chiar în sediul guvernului, ceea ce mi se pare foarte grav. Acum, vreau să atrag atenţia asupra altui aspect şi anume că vizita lui Rogozin se desfășoară într-un context cu totul deosebit. Astfel, în Ucraina are loc un război deschis cu Rusia şi toată comunitatea internaţională este concentrată pe aceste operațiuni militare. Primirea lui Rogozin la Chişinău, în timp ce Ucraina, dar şi UE, impun noi sancţiuni Rusiei, în special oficialilor ruşi, nu va fi deloc agreată de vecinii noştri, dar şi de Bruxelles.

De asemenea, venirea lui Rogozin este ca o palmă pe obrazul producătorilor agricoli şi exportatorilor de produse agricole din Republica Moldova. Or, cum altfel ar putea fi catalogată această vizită în condiţiile în care Federația Rusă, conducându-se de motive strict politice, ne impune embargouri ce lovesc dureros în agricultorii şi exportatorii noştri?

Nu poate fi trecută cu vederea nici tensionarea situaţiei din Zona de securitate, dar nici tergiversarea premeditată a procesului de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean. Rolul Rusiei în aceste procese este unul hotărâtor şi noi nu avem dreptul să ne facem morţi în popuşoi, acordându-i diverse onoruri emisarului Moscovei, care-şi bate joc deschis de noi într-o problemă atât de sensibilă cum este cea transnistreană.

Să nu uităm că vizita lui Rogozin are loc cu doar câteva zile înainte de Ziua Independenţei. Dacă el va face declaraţii similare celor pe care şi le-a permis anterior, această vizită ar putea fi considerată de mulţi drept o provocare în preajma Zilei Independenţei. Rămâne de văzut dacă nu cumva scopul oficialului rus e să testeze terenul și nu este exclus că el va încerca să destabilizeze situația și așa destul de fragilă din Republica Moldova. Cu alte cuvinte, vicepremierul rus nu va scăpa ocazia de a ne mai face încă o dată amenințător din deget, avertizându-ne, că nu vom scăpa chiar atât de ușor de tutela rusească.

Dacă acest lucru se va întâmpla, guvernarea noastră va trebui să ia o atitudine. O atitudine chibzuită, dar demnă de conducerea unui stat independent și suveran, care știe să-și apere interesul țării. Va avea oare curajul?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *