Ultima oră

Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal: Războiul economic a început

 Decizia este cu atât mai sfidătoare cu cât nu se oferă o argumentare temeinică, ci se face trimitere la nişte aprecieri de ordin general. Iar dacă mai adăugăm aici şi faptul că produsele agricole nu vor fi permise nici măcar în bagajul de mână al moldovenilor (spre exemplu, nu se va permite să ai în geantă câteva mere), devine absolut clar că Rusia pur şi simplu vrea să ne umilească, să ne facă să regretăm că încercăm să scăpăm din strânsoarea sa „frățească” şi să ne construim un viitor democratic şi european.

De fapt, interzicerea totală a importurilor de produse agricole moldoveneşti este un element ce vine să completeze un tablou mai amplu, care arată cum Rusia tratează în realitate Republica Moldova. În ultima perioadă am fost martori cum Rusia a sistat importul de vinuri moldoveneşti, a anulat curse de avion, a acordat deschis ajutor financiar Transnistriei, i-a susţinut pe liderii găgăuzi, chiar dacă aceştia aveau un vădit comportament provocator în raport cu oficialii de la Chişinău, a promis ajutor Găgăuziei şi raionului Taraclia, populat compact de etnici bulgari, într-o perioadă când relaţiile acestor teritorii cu Chişinăul nu păreau perfecte. Adică, într-un fel era de aşteptat că Rusia va aplica noi sancțiuni împotriva Republicii Moldova, nu se știa însă care va fi amploarea lor.

Deși se vorbește de ceva timp despre diversificarea piețelor de desfacere a produselor moldovenești, procesul se desfășoară destul de lent. Pentru a avea o producție competitivă și a accede pe piața europeană, e nevoie de investiții temeinice în noile tehnologii, iar aici lucrurile nu s-au prea mișcat. În situația în care ne-am trezit, nu ne rămâne decât să valorificăm din plin oportunitățile ce ni le oferă Acordul de Comerț Liber cu Uniunea Europeană. Iar până atunci ne consolăm cu gândul că vom consuma mai multe fructe și legume, care vor putea fi procurate la prețuri convenabile, dar fermierii vor suporta pierderi, în urma embargoului impus de Rusia.

Așadar, Moscova consideră că Republica Moldova trebuie pedepsită pentru că şi-a permis să semneze şi să ratifice Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, fapt care loveşte serios în intenţiile Kremlinului de a reface Uniunea Sovietică sub forma Uniunii Vamale, Uniunii Euro-Asiatice sau a altor organizaţii de acelaşi tip. Iar asta înseamnă că vor urma alte provocări. Cunoscând modul în care acţionează Moscova în asemenea situaţii, ne putem aştepta la noi presiuni, drept instrument fiind folosit gazul natural rusesc de care beneficiem sau ne vom pomeni cu expulzarea masivă în ajun de alegeri parlamentare a moldovenilor care lucrează în Rusia. Tentative în acest sens s-au mai făcut şi anterior, deci nu va fi nimic nou. Important este să nu se meargă mai departe decât instrumentele de presiune economică, socială sau alte instrumente folosite până acum. Situaţia din Ucraina ne demonstrează de ce este în stare Rusia atunci când își închipuie că interesele sale sunt în pericol.

Sper totuși că nu se va ajunge la un eventual conflict militar, dar nu pot să trec cu vederea acţiunile cu caracter provocator pe care le pun la cale în ultimul timp sculele Moscovei din Republica Moldova. Apropo, aş vrea să aflu opinia lor despre deciziile cu caracter restrictiv ale Moscovei? Până mai ieri (iar unii dintre ei şi în prezent) aceşti politicieni supuşi total Moscovei ne îndemnau să renunțăm la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv la Zona de Liber Schimb prevăzută de acest Acord, şi să ducem produsele agricole în Rusia şi în alte ţări ex-sovietice. Ce ne vor spune ei acum, când Rusia ne-a trântit uşa în nas fără niciun motiv? Cum vor apărea aceşti politicieni în faţa oamenilor, tot înșirând poveşti despre rolul Rusiei? Tare mi-e teamă să nu fie luaţi în furci de ţăranii care sunt nevoiţi să stea cu roada pe dealuri, numai pentru că Rusiei nu i-a plăcut faptul că moldovenii au optat pentru un viitor demn şi prosper în marea familie a democraţiilor europene.

În acelaşi timp, avem și reversul medaliei. Pe cât de mult ne apasă Rusia, pe atât de mult ne susţin occidentalii. Astfel, după ce Uniunea Europeană şi-a deschis piaţa pentru vinurile moldoveneşti, după ce ni s-a oferit o Zonă de Liber Schimb cu UE, după ce au demarat lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, după ce a pornit interconectarea reţelelor electrice de tensiune înaltă între Republica Moldova şi UE, avem toate motivele să aşteptăm un nou suport european ca urmare a interdicţiilor impuse de Rusia. Iar dacă mai adăugăm aici şi iniţiativa americană, care prevede că Moldova a devenit aliat non-NATO al SUA, vedem că prietenii noştri occidentali nu ne lasă la nevoie, transmiţând mesaje clare în această privință Rusiei. Altceva este că Moscova „nu vrea” să înţeleagă aceste mesaje şi continuă să-şi facă jocurile periculoase în spaţiul ex-sovietic, inclusiv în Republica Moldova.

Este greu de presupus cum vor evolua lucrurile în continuare, căci noi nu putem întreprinde mai nimic pentru a preveni eventuale scenarii nedorite. Este un joc al marilor puteri, în care nu avem cum să intervenim, chiar dacă suntem vizaţi direct. Un singur lucru putem face – să dăm dovadă de solidaritate, să înţelegem responsabilitatea momentului prin care trecem şi să acţionăm în consecinţă. Şi eu sper că vom avea această capacitate, indiferent de viziunile politice, geopolitice şi de partidele din care facem parte.
 
Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *