Internațional

Verdict: Gagarin a fost ucis din neglijență

La jumătate de secol de la moartea sa, celebrul cosmonaut rus Aleksei Leonov – primul care a efectuat o ieşire în spaţiu deschis – aduce în atenţie documente recent declasificate care ar putea să pună punct speculaţiilor, după cum relatează agenţia de presă rusă RIA Novosti şi postul de radio Eho Moskvî. 

Conform concluziilor comisiei care a anchetat accidentul din ziua fatidică de 27 martie 1968, un avion de vânătoare Su-15, ce decolase de pe aeroportul militar Jukovski de lângă Moscova, se afla neautorizat în zona aeriană în care se derula zborul de antrenament al echipajului Gagarin-Sereghin (Vladimir, pilot militar). Avionul de vânătoare a făcut o manevră ‘imprudentă’, în condiţii de vizibilitate redusă din cauza ceţii, ceea ce a făcut ca aparatul de zbor în care se afla Gagarin să intre în vrie, potrivit investigaţiei.

‘De 20 de ani mă lupt să spun adevărul despre moartea lui Iuri Gagarin. În raportul oficial /concluziile anchetei cu privire la deces/ scrie că avionul lui Gagarin a făcut o manevră bruscă, care a trimis avionul în vrie şi, apoi, s-a zdrobit de pământ. Echipajul a murit. Adevărat delir!’, a declarat Leonov, într-o conferinţă de presă, desfăşurată marţi în Zviozdnâi gorodok (Oraşul cosmonauţilor).

El spune că i s-a permis accesul la documente declasificate ale comisiei care a investigat moartea primului om care a ajuns în spaţiu. În realitate, susţine el, lucrurile au stat complet altfel. La 27 martie 1968, în timpul zborului Gagarin-Sereghin, în aceeaşi zonă a nimerit, în mod neautorizat, un avion de vânătoare Su-15, care efectua un zbor de pe aerodromul Jukovski. Acest avion nu avea ce să caute acolo. ‘Pilotul de pe Su a încălcat regulile şi a coborât până la o înălţime de 450 de metri – ştiu bine acest lucru pentru că am vorbit cu martori – iar apoi a amplificat forţa tracţiunii şi a intrat pe culoarul său. La o distanţă de 10-15 metri, în nori, trecând pe lângă avionul lui Gagarin l-a răsturnat, după care avionul a intrat în vrie, o spirală profundă, cu o viteză de 750 de km/oră. La ieşirea din vrie, aparatul lui Gagarin a reuşit să facă o jumătate de rotaţie şi s-a ciocnit de sol’, a încercat Leonov să reconstituie faptele.

Aceasta nu este o versiune, afirmă el, ci adevărata cauză a morţii primului cosmonaut al lumii. Leonov susţine că raţionamentul său este confirmat de documente recent declasificate conţinând concluziile Comisiei de anchetă a morţii lui Gagarin.

Nu este niciun mister în acest caz, ci doar neglijenţă şi încălcare a regimului de zbor. Ceea ce îl întristează, spune Leonov, este că persoane care au făcut parte din această comisie, printre care celebrul pilot Nikolai Kamanin (general de aviaţie), cunoşteau adevărul, dar au pretins ani în şir că nu-l cunosc.

‘Aş dori ca şi familia lui Iuri Gagarin să ştie adevăratele cauze ale morţii sale’, a mai spus Leonov, unul din veteranii industriei spaţiale a Rusiei.
Întrebat de RIA Novosti dacă ştie cumva numele pilotului care se afla la manşa Su-15 şi a cărui neglijenţă a dus la moartea primului cosmonaut al lumii, Leonov a spus:’ Mi s-a oferit posibilitatea să dezvălui adevărata cauză a morţii lui Gagarin cu condiţia să nu menţionez numele pilotului din avionul de vânătoare. Acesta are acum 80 de ani, iar starea lui de sănătate este foarte gravă. Am dat cuvântul că nu-l voi menţiona’.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *