Social

Pacienții cu fibroză chistică vor beneficia gratuit de un nou medicament

Copiii și adulții cu fibroză chistică din Republica Moldova vor beneficia gratuit de un nou medicament și de dispozitivul medical necesar pentru administrarea zilnică a acestuia. Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, transmite MOLDPRES.

Preparatul, cu denumirea comună internațională dornase alfa, împreună cu nebulizatorul, va fi distribuit pentru toate cele 38 de persoane la care a fost diagnosticată maladia rară. Acestea vor fi eliberate de Institutul Mamei și Copilului, instituția fiind asigurată cu cantitatea necesară prin achiziții publice centralizate. Costul estimativ anual pentru tratamentul unei persoane cu acest medicament este de peste 100 de mii de lei.

Dornase alfa contribuie la combaterea infecțiilor pulmonare și îmbunătățirea funcției plămânilor la persoanele cu fibroză chistică. 

Fibroza chistică sau mucoviscidoza reprezintă o boală genetică rară, care se manifestă prin probleme digestive, infecții respiratorii. Deși afecțiunea nu poate fi vindecată, terapiile previn complicațiile metabolice, infecțioase și îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, persoanele cu fibroză chistică beneficiază gratuit de trei medicamente, pentru care anul trecut au fost alocate patru milioane de lei (200 de mii de euro) din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *