Social

Veste bună pentru mai mulți pacienți din R. Moldova: Schemele de tratament au fost actualizate și includ mai multe medicamente compensate de către stat

Persoanele cu boli ale aparatului digestiv, sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv, aparatului urinar, cu boli endocrine, de nutriţie şi metabolism vor fi tratați în baza unor scheme actualizate de tratament, scrie Ziarul Național.

Mai exact, schemele de tratament vor include, începândcu 1 aprilie curent, noi medicamente din lista celor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM).

Astfel, potrivit deciziei Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru tratamentul maladiilor aparatului digestiv vor fi incluse preparatele cu denumirile comune internaționale (DCI) rabeprazolum și pantoprazolum, diuretice, antibioticele ceftriaxonum și ciprofloxacinum.

Astfel, pentru tratamentul artritei reumatoide, psoriazică, reactivă, precum și a gutei la adulți, schemele vor fi completate cu preparate antiinflamatoare nesteroidiene și cu medicamente din grupa glucocorticosteroizilor.

De asemenea, vor beneficia de medicamente compensate copiii cu maladii osteo-articulare, precum artrită juvenilă idiopatică, lupusul eritematos sistemic, dermatomiozită juvenilă, febră reumatismală acută, vasculite primare sistemice, sclerodermie sistemică.

Totodată, a fost revizuit modul de administrare și durata tratamentului pentru medicamentul sulodexidum în tratamentul diabetului zaharat + angiopatiilor, nefropatiei diabetice. La fel, s-a decis ca medicamentul cu DCI leflunomidum, compensat integral pentru adulți și copii, să fie indicat nu doar în cazul tratamentului episodic al artritei, dar și la tratamentul de durată al bolilor de sistem şi autoimune.

De asemenea, vor beneficia de tratament antibacterian în formă injectabilă inclusiv pacienții cu pielonefrită cronică, atât adulți, cât și copii.

Ministerul Sănătății precizează că schemele de tratament au fost actualizate în baza protocoalelor clinice naționale și standardelor medicale de tratament.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Cred ca este important să se ia în considerare individualitatea fiecărui pacient și să se adapteze tratamentul în funcție de nevoile și particularitățile acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *