Politică

VESTE BUNĂ pentru partidele mici din R. Moldova – Pragul electoral ar putea fi coborât la 4%

Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Lilian Carp, a spus că față de statele europene, Republica Moldova are unul dintre cele mai antidemocratice praguri electorale de accedere în Parlament. Pragul de 6%, spune deputatul, este menținut pentru partidele politice mari pentru a-și consolida rolul lor în legislativ. Lilian Carp optează pentru un prag electoral de accedere de 4% pentru partidele politice, iar pentru blocurile electorale propune ca acesta să fie de 6% sau 7%

Expertul Promo-LEX, Igor Bucătaru, a spus că asociația pe care o reprezintă susține propunerea de 4% pentru partidele politice și de 6% pentru blocurile electorale. Totodată, a spus că Promo-LEX pledează pentru un prag electoral de 1% pentru candidații independenți.

În opinia lui Mihai Corj, liderul asociației Lex Scripta, a diminua pragul electoral de la 6% la 4% ar însemna un Parlament mai reprezentativ.

Reprezentantul Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Cașu, a declarat că Republica Moldova are o societate profund fragmentată, iar un prag mic de accedere în Parlament poartă riscul unei fragmentări excesive a legislativului și imposibilitatea formării unei majorități parlamentare.

Expertul comunității „WatchDog” Valeriu Pașa a propus stabilirea unui prag electoral de 4% pentru următoarele alegeri ordinare și de 3% peste opt ani, de 1% pentru candidați independenți și de 6% pentru blocurile electorale.

Liderul Partidului Politic Democrația Acasă , Vasile Costiuc, și-a exprimat speranța că propunerile de coborâre a pragului electoral se vor materializa printr-un vot în plenul Parlamentului. Acesta, în opinia sa, ar fi un stimulent pentru partidele extraparlamentare și candidații independenți, care doresc să se implice în viața politică a țării.

https://www.ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *