Social

Veste bună pentru R. Moldova! Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor și cotelor pentru importurile din țara noastră

Comisia Europeană (CE) a propus marți să reînnoiască și să extindă cu un an suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile moldovenești către Uniunea Europeană, cunoscute sub numele de măsuri comerciale autonome (ATM).

Astfel, potrivit unui comunicat al instituției, propunerea prelungește cu un an suspendarea actuală a taxelor la importurile moldovenești și extinde această suspendare la toate taxele vamale și cotele tarifare rămase pentru importurile moldovenești, scrie Ziarul Național.

„Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să aibă un impact grav asupra regiunii, inclusiv asupra economiei acesteia. De la începutul războiului, UE și-a manifestat întreaga solidaritate cu regiunea. Ne-am străduit din greu să oferim tot sprijinul necesar pentru a menține economia R. Moldova în funcțiune. Acest sprijin neclintit din partea UE a ajutat R. Moldova să își mențină poziția comercială cu restul lumii, aprofundându-și în același timp relațiile comerciale cu UE”, a precizat comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

Acesta este un semnal clar al sprijinului deplin al UE pentru economia R. Moldova și contribuie la atenuarea în continuare a situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii moldoveni din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

În timp ce obiectivul ATM-urilor este de a sprijini economia R. Moldova, măsurile răspund unor posibile preocupări în sectorul agricol al UE prin includerea unui mecanism de salvgardare accelerată care poate fi activat dacă este necesar pentru a proteja piața Uniunii.

Propunerea va fi examinată acum de Parlamentul European (PE) și de Consiliul Uniunii Europene, în vederea asigurării unei tranziții fără probleme de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la cel nou.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *