Economie

Veste proastă pentru șoferi: Benzina și motorina s-au scumpit. ANRE vine cu explicații

(UPDATE 16.30) Specialiştii ANRE consideră că majorarea preţurilor cu amănuntul la carburanţi este determinată, în principal, de deprecierea semnificativă a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA.

ANRE notează că preţurile cu amănuntul la benzină și motorină sunt stabilite, conform Legii privind produsele petroliere, de către agenţii economici care activează pe această piaţă în conformitate cu Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE.

Scumpirile vin după valul de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină de la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an. Este prima majorare a prețurilor după șase reduceri nesemnificative consecutive. Chiar dacă prețurile la petrol au coborât cu aproape 50 la sută în anul trecut, leul s-a depreciat în anul 2014 cu 19,6 la sută în raport cu dolarul SUA, iar într-o lună și jumătate a anului curent cu peste 25 la sută.

(Știre inițială) Benzina cu cifra octanică 95 s-a scumpit în medie cu 60 de bani și a ajuns la un preț 17 lei și 05 bani pentru un litru. Motorina s-a scumpit mai mult, în medie cu 80 de bani și este comercializată la un preț de 16 lei și 35 de bani pentru un litru.

Companiile petroliere își motivează majorările de preț cu deprecierea leului față de principalele valute de referință.

De la ultima ieftinire a benzinei și motorinei a trecut ceva mai mult de o lună, timp în care leul s-a depreciat cu aproape 25% față de dolar și 30% față de euro.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *