Social

Vești bune! Cetățenii R.Moldova care au muncit sau lucrează legal în Grecia vor beneficia de pensii și alte prestații sociale

Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Elenă a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, la patru luni distanță după ce a fost semnat la Chișinău de către ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Marcel Spatari, și ministrul de Externe al Greciei, Nikos Dendias, scrie Ziarul Național.

Documentul garantează cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Republicii Elene dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională, achitate de către statul unde au lucrat legal.

Potrivit Acordului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestaţiile dobândite în statul în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Ultimele date făcute publice de Ambasada Republicii Moldova în Grecia arătau că circa 7 924 de moldoveni aveau în anul 2019 permis de şedere în această ţară, iar alți 1 080 depuseseră cereri pentru a obține asemenea permise.

Actualmente, în Republica Moldova sunt implementate 14 acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia și Republica Belarus.

Menționăm că acorduri similare sunt semnate cu Republica Italiană și cu Regatul Spaniei, care nu au intrat deocamdată în vigoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *