Economie

Vești bune pentru agricultori: Anul viitor aceștia vor primi subvenții de peste 450 milioane de lei (25 mln. euro)

Cereri au fost pentru subvenţii de 502,9 milioane de lei. Însă, deoarece suma planificată a fost mai miacă Agenţia a aplicat un coeficient la subvenţionare.

Pentru stimularea creditării producătorilor agricoli de către instituţiile financiare au fost achitate 39,3 milioane de lei. Subvenţii în sumă de 41,2 milioane de lei au fost acordate pentru stimularea asigurării riscurilor în agricultură li alte 56,9 milioane pentru investiţiile realizate în înfiinţarea plantaţiilor multianuale şi promovarea producţiei vitivinicole.

Astfel, reieşind din valoarea doar a Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, în perioada anilor 2010-2013, care a constituit circa 1,3 mialiarde de lei, s-a reuşit susţinerea financiară a peste 15 mii beneficiari (în mediu 5 mii beneficiari anual), care au investit în sectorul agroindustrial peste 10 miliarde de lei.

În această perioadă au fost plantate peste 10 000 hectare de livezi şi peste 3 000 hectare de podgorii, procurate 3500 unităţi de tehnică şi utilaj agricol, peste 500 de echipament ce formează sisteme de irigare. De asemenea, au fost construite sau modernizate peste 370 hectare de sere,
prelucrate în sistemul agriculturii ecologice aproximativ 2000 hectare şi au fost renovate aproximativ 200 ferme zootehnice.

Pentru anul 2014 sunt prevăzute subvenţii pentru agricultură în sumă de 500 milioane de lei. 

SURSA: PRIME.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *