Social

Vești bune pentru șoferi! Proprietarii mașinilor înmatriculate în străinătate le vor putea vămui cu reducere de 70%

Proprietarii mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine le vor putea vămui cu o reducere de 70%. Este vorba despre mașinile cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani la data achitării drepturilor de import, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova, dar sunt înmatriculate pe teritoriul altui stat sau în stânga Nistrului. Parlamentul a aprobat în primă lectură un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte legislative, transmite Deschide.md.

Deputatul PAS, Ion Groza, unul dintre autorii inițiativei legislative, a argumentat că accizul aplicat în prezent pentru automobilele care au statutul respectiv este unul exagerat, acesta depinde de volumul motorului autoturismului.

Proiectul vizează și automobilele care au fost distruse sau vândute la piese, fapt confirmat prin documente justificative sau declarația pe propria răspundere a persoanei. Astfel, mijloacele de transport auto care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova până în data de 1 ianuarie 2023, dar care actualmente nu mai există, la cererea persoanei care a introdus pe teritoriul Republicii Moldova și a declarat prin acțiune acest mijloc de transport, vor fi excluse din sistemul informațional al Serviciului Vamal după achitarea drepturilor de import în mărime de 15 mii de lei.

Autorii argumentează că, începând cu 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare noul Cod Vamal, iar una din prevederile acestuia este limitarea aflării pe teritoriul Republicii Moldova până la 180 de zile pe parcursul unui an a mijloacelor de transport care au plăcuțe cu număr de înmatriculare pe teritoriul altui stat. „Punerea în aplicare a acestei norme va crea mari dificultăți pentru zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, proprietari ai acestor mijloace de transport”, se arată în nota informativă a proiectului. Astăzi pe teritoriul Republicii Moldova circulă în jur de 180 de mii de mijloace de transport care sunt plasate sub regimul vamal de admitere temporară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *