Economie

Vești proaste pentru Gazprom! Uniunea Europeană a decis să facă achiziții comune de gaz

Miniștrii UE au ajuns la un consens pe diverse subiecte, inclusiv achizițiile comune de gaze, în cadrul unei reuniuni informale care a avut loc miercuri la Praga, a declarat președinția cehă a Consiliului UE.

Miniștrii UE ai energiei și comisarul european pentru energie, Kadri Simson, s-au reunit la Praga pentru o întâlnire informală.

Există un acord general în rândul miniștrilor cu privire la necesitatea de a ne îndrepta către achiziția comună de gaze înainte de vara anului 2023“, a declarat ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Jozef Síkela.

La rândul său, Simson a recunoscut că achizițiile comune de gaze sunt necesare pentru a se asigura că statele membre nu intră în concurență cu altele, lucru care, potrivit acesteia, ar fi în special în beneficiul statelor mai mici.

Miniștrii au convenit, de asemenea, asupra necesității de a evita impactul prețurilor la gaze asupra prețurilor la electricitate. Potrivit lui Síkela, există un consens cu privire la necesitatea de a ajusta indicele prețurilor cheie pentru a-l face mai rezistent la comportamentul speculativ de pe piețe.

Se așteaptă acum ca săptămâna viitoare Comisia Europeană să propună măsuri specifice, care ar trebui să fie discutate în cadrul Consiliului formal al energiei din 25 octombrie.

“După aceea, cel mai probabil vom convoca o altă reuniune extraordinară a miniștrilor energiei pentru a cere aprobarea”, a spus Síkela.

În cadrul reuniunii informale de la Praga, miniștrii au discutat, de asemenea, despre viitorul pieței europene a energiei electrice. Potrivit președinției cehe, aceasta ar trebui să se bazeze pe un mix de energie nucleară și regenerabilă.

euractiv.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *