ActualitateEconomie

Vești proaste pentru proprietarii de locuințe

În contextul creșterii numărului de catastrofe naturale la nivel global, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) se confruntă cu dificultăți financiare majore, fapt ce ar putea duce la scumpirea asigurării obligatorii împotriva dezastrelor (PAD) începând de anul viitor. Datele analizate de Profit.ro și raportul de solvabilitate al PAID pe 2023 indică o posibilă insuficiență a primei de asigurare actuale pentru a acoperi pierderile.

Posibile majorări ale primelor de asigurare în 2024 Raportul PAID confirmă tendința negativă și anticipează un 2024 cu pierderi semnificative, potrivit economica.net. În contextul modificărilor legislative care permit ajustarea primelor de asigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea decide majorarea prețului asigurării obligatorii în cursul anului viitor. Acționarii PAID, care includ companii de asigurare precum Groupama, Allianz Țiriac și Generali, ar putea solicita această creștere pentru a compensa pierderile prognozate. În prezent, polița PAD costă 130 de lei pentru locuințele din materiale moderne și 50 de lei pentru cele din chirpici, oferind acoperiri de 100.000 de lei, respectiv 50.000 de lei. Dacă acționarii PAID decid să nu acopere pierderile anticipate din resurse proprii, este foarte probabil ca ASF să aprobe o majorare a prețurilor polițelor. Impactul cutremurelor din Gorj asupra PAID Seria de cutremure din Gorj a avut un impact devastator asupra rezultatelor financiare ale PAID, transformând un rezultat tehnic pozitiv într-o pierdere semnificativă. Rata combinată a daunei, care în 2022 era sub 83%, a crescut la peste 109% în 2023. Aceasta înseamnă că, pentru fiecare 100 de lei încasați, PAID a cheltuit 109 lei, înregistrând astfel o pierdere de 9 lei pentru fiecare 100 de lei încasați. Pierderile operaționale s-au apropiat de 17 milioane de lei în 2023, în contrast cu un profit net de 2,4 milioane de lei, de 17 ori mai mic decât în 2022.

Contextul legislativ și provocările acționarilor Modificările legislative de la sfârșitul anului trecut permit ASF să ajusteze prețul asigurării obligatorii, eliminând fixarea prin lege. Acționarii PAID, care includ 12 societăți de asigurare dintre care doar șapte mai sunt active, se confruntă cu provocări majore. Restul acționarilor sunt în faliment, incapabili să contribuie la o eventuală majorare de capital necesară pentru acoperirea pierderilor. Printre acționarii activi, Groupama este liderul pieței asigurărilor și principalul pilon al PAID. Alături de Groupama, acționarii includ Allianz Țiriac, Generali, Signal Iduna, ABC Asigurări, Uniqa și Grawe. Situația financiară a PAID și evoluțiile legislative vor fi determinante pentru deciziile pe care acești acționari le vor lua în perioada următoare.
În concluzie, este foarte posibil ca asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor să se scumpească în 2024, în funcție de deciziile acționarilor PAID și de reglementările ASF.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *