Politică

Vezi aici declaraţia integrală a lui Marian Lupu de a nu mai candida la funcţia de preşedinte

"Am decis să fac această declaraţie public, dar cu apel direct la partidele din Parlament în efortul şi speranţa de a deschide noi posibilităţi mai largi pentru depăşirea impasului politic. Cred cu aceeaşi tărie: clasa politică este obligată să demonstreze flexibilitate şi capacitate de decizie şi de compromis pentru a asigura succesul turului doi al alegrilor repetate a preşedintelui R: Moldova. În atmosfera bilanţurilor şi planurilor de viitor, noi, politicienii, ar fi bine să oferim măcar un plus de speranţă cetăţenilor, speranţa că vom adeveri în anul de vine aşteptările care s-au dovedit a fi zadarnice în anul ce pleacă şi să demonstrăm că fiecare din noi ştie să cedeze dacă aceasta ar contribui la obţinerea acelor rezultate de care are nevoie ţara.

Ţin să reconfirm că nu calitatea de candidat mă interesează. Optez pentru consens şi soluţii rezultative de depăşire a crizei. Cunoaşteţi etapele acestei epopei durabile pentru ţară, dar mai ales pentru clasa noastră politică. Ştiţi cum blocajul politic apărut din cauza mecanismului constituţional, în loc să fie depăşit de partide, fiecare dintre ele tot încearcă să-l pună pe seama altuia. Culmea iresponsabilităţii a fost să consideri candidatul drept singurul de care ar depinde rezultatul alegerilor.

Primul tur, din 16 decembrie, a dat mult de gândit dar a pus şi baza pentru mobilizare şi finalizare a întregului proces. Mai mulţi actori politici văd soluţia într-un candidat de compromis care ar întruni 61 de voturi. Pornind de la argumentele ce susţin o asemenea soluţie, precum şi de la declaraţiile care insistă că putem identifica un asemenea candidat, care să întrunească compromisul necesar în Parlament vă anunţ că nu mă voi înscrie pentru următorul tur al alegerilor repetate al preşedintelui R. Moldova. Deschid astfel calea pentru a identifica noi posibilităţi întru rezolvarea crizei politice din R. Moldova.

Este o decizie ce ţine cont şi de starea de spirit a Partidului Democrat pe care am identificat-o la şedinţa Consiliului Naţional al formaţiunii pe care o conduc în seara zilei de ieri. Fac acest pas pentru a explora noi posibilităţi în cadrul acestei tentative, păstrând intactă Alianţa pentru Integrare Europeană.

Aşadar, posibilităţile fiind cele mai largi, invit din nou formaţiunile politice parlamentare să se antreneze în dialogul necesar în maniera cea mai transparentă pentru a identifica un candidat de compromis şi pentru a asigura succesul alegerilor prezidenţiale.

În cadrul şedinţei de astăzi, voi propune adoptarea proiectul de hotărâre al Parlamentului privind stabilirea datei pentru scrutinul repetat în cadrul alegerilor prezidenţiale".

Sursa Video: Privesc.eu

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *