CSI / Rusia

Vezi aici mesajul președintelui OSCE: ”Lucrăm în direcţia stabilităţii, pas cu pas”

Pentru a transpune această viziune în realitate, ei au convenit „asupra necesităţii unor eforturi sporite pentru a soluţiona conflictele existente în spaţiul OSCE pe cale paşnică şi prin negocieri”. Soluţionarea aşa-numitelor conflicte prelungite se regăseşte printre cele mai înalte priorităţi ale Preşedinţiei lituaniene. Mai simplu, conflictul transnistrean (precum şi alte conflicte asemănătoare din spaţiul OSCE) rămâne nesoluţionat de prea mult timp.

Totodată, noi înţelegem că succesul nu va veni peste noapte şi că nu există alternativă angajamentului ferm şi perseverent. Paşii mici sunt importanţi – esenţial este, să se asigure că aceştia duc în direcţia corectă.

Anul trecut, am remarcat nişte paşi mici, dar importanţi în procesul de reglementare transnistreană. Oamenii din nou pot călători cu trenul de la Chişinău spre Odesa prin Tiraspol. Fermierii moldoveni au siguranţa că vor putea în continuare să-şi lucreze pământul de pe malul stâng al râului Nistru. Iar liderii politici, bunăoară prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, şi liderul transnistrean, Igor Smirnov, s-au obişnuit să se întâlnească în cadrul meciurilor de fotbal. Toate aceste evoluţii marchează paşii bineveniţi spre normalitate.

Însă calea spre o pace şi securitate veritabilă este foarte lungă şi noi trebuie să continuăm să mergem înainte. Fiecare pas, oricât de mic, apropie realitatea unui mediu stabil şi sigur, precum şi viziunea ambiţioasă de la Astana.

Iată de ce, în calitatea mea de preşedinte în Exerciţiu al OSCE, voi promova reluarea negocierilor oficiale în formatul „5+2” în cadrul întrevederilor cu înalţii oficiali de pe ambele maluri ale râului Nistru în timpul vizitei mele în Moldova din zilele următoare. Aceste discuţii nu vor servi drept licoare magică, însă pot avansa eforturile noastre întru atingerea scopului final, pas cu pas. Deşi îndelungate şi dificile, negocierile rămân a fi singura opţiune.

Înainte de încheierea Preşedinţiei lituaniene a OSCE, pe 31 decembrie, aştept să văd rezultate concrete din partea grupurilor de experţi care se vor ocupa de problemele zilnice cu care se confruntă oamenii din regiune. Reluarea şedinţelor grupurilor de experţi a fost un pas binevenit, iar obţinerea de rezultate va fi următorul.

Un alt pas util în direcţia corectă va fi reluarea serviciilor de telefonie fixă între ambele maluri ale râului. Înainte de a transmite Preşedinţia OSCE succesorului meu irlandez, sper că oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru vor putea să comunice direct prin legătură telefonică fixă, precum se face în marea parte a lumii. Întreruperea artificială a serviciilor de telefonie între cele două maluri a durat prea mult.

Permiteţi-mi să accentuez: chiar de la începutul Preşedinţiei, noi am organizat o vizită de studiu la Viena pentru studenţii din universităţile de pe ambele maluri ale râului Nistru. Studenţii au avut ocazia să se întâlnească cu personalităţile-cheie ale OSCE şi să asiste la prima şedinţă a Consiliului Permanent, prezidat de Preşedinţia lituaniană. Acest lucru a fost încă un pas care a marcat apropierea între societăţile de pe ambele maluri.

Apreciez foarte mult lucrul realizat de Misiunea OSCE în Moldova pentru a promova încrederea reciprocă. Atât prin desfăşurarea seminarelor, meselor rotunde sau conferinţelor destinate cadrelor din sfera militară, organele de forţă şi serviciile de urgenţă ale ambelor părţi, cât şi reunind copiii de pe ambele maluri ale râului în cadrul taberelor de vară, Misiunea contribuie la atingerea scopului OSCE de a crea o regiune sigură pentru toţi.

Audronius Ažubalis, 
preşedinte în exerciţiu al OSCE, 
ministru al Afacerilor Externe al Lituaniei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *