Carte

Viața unei legende a fotbalului basarabean, într-o carte

„Această carte este viaţa lui Nicolae Simatoc intercalată în diferite ţări, culturi. A reuşit să dribleze trei regimuri totalitare, regăsindu-se în final în Australia”, a remarcat el.

Boris Boguş a notat că după atâţia ani, marele fotbalist revine acasă. „Astăzi se naşte legenda lui Nicolae Simatoc, o personalitate de excepţie, alături de alţi oameni extraordinari de prin părţile noastre, Ioan Chirilă, Lia Manoliu… Am scris această carte nu cu pixul, dar cu sufletul. Am mizat numai pe logică, argumente”, s-a confesat el.

La lansare au fost prezenţi fiul lui Nicolae Simatoc, Silvio, prim-vicepreşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Piatac, antrenorul echipei naţionale de fotbal Ion Caras, Ion Testimiţanu, Serghei Botnăraş, Anatol Doroş.

Nicolae Simatoc a cucerit la FC Barcelona în 1950-1951 toate cele cinci trofee ale sezonului: campionatul, Cupa, Supercupa, turneul „Martini-Rossi”, Cupa Latină (cea mai valoroasă competiţie europeană în perioada respectivă), o performanţă unică în istoria clubului.

Jucătorul s-a născut pe 1 mai 1920 la Grimăncăuţi, fostul judeţ Hotin. La 14 ani, în 1934 pleacă din sat împreună cu mama, fiind legitimat la Ripensia, Timişoara. În sezonul 1938-1939 devine cu ea vicecampion al României, iar în sezonul 1940-1941 a obţinut medalia de bronz. A mai evoluat la Carmen Bucureşti, CAO Oradea, Vasas Budapesta, Internazionale Milano, devenind vicecampion cu ea (1948-1949), Brescia Calcio, Real Oviedo. În echipa naţională a României a jucat opt meciuri. S-a stins din viaţă în această ţară la vârsta de 59 de ani.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *