CSI / RusiaInternaționalRăzboi

Viceministrul apărării din Polonia avertizează că ”există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani”

Miercuri, viceministrul apărării din Polonia, Marcin Ociepa, a declarat că ”există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani”, ceea ce justifică investiţiile semnificative ale ţării sale în apărare, transmite EFE și Agerpres.

Astfel, în cadrul unui interviu publicat de cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna, Ociepa subliniază că Polonia trebuie ”să folosească acest interval de timp pentru a se reînarma cât de mult se poate”.

De asemenea, Ociepa s-a pronunţat în favoarea creşterii bugetului pentru apărare, care va ajunge la 20,5 miliarde de euro în 2023 şi va presupune 3% din Produsul Intern Brut al ţării, precum şi alocarea unui fond extraordinar de sprijin forţelor armate poloneze, care presupune cheltuieli suplimentare de 8,5 miliarde de euro.

„Vă rog, iertaţi-mă, dar a intra acum în detalii despre cum vom acoperi aceste cheltuieli este o chestiune complet secundară”, a spus Ociepa, care, după ce a insistat că ”trebuie să ţinem seama de realitatea geopolitică” apărută după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, a concluzionat că ”datoria guvernului polonez este să găsească aceşti bani şi să-i cheltuiască aşa cum trebuie”.

Recent, ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a amintit că se are în vedere folosirea a 120 de miliarde de euro pentru extinderea şi modernizarea armatei poloneze, ceea ce presupune ”cea mai mare investiţie din istoria” ţării în acest domeniu şi care va dota Polonia ”cu cele mai mari forţe terestre din întreaga Europă”.

Ociepa a trecut în revistă contractele de achiziţii de armament pe care Polonia le-a ratificat în ultimele luni şi care includ achiziţia a 366 de tancuri Abrams şi 32 de avioane de luptă F-35 din SUA, 48 de avioane FA-50 şi 180 de tancuri K2 din Coreea de Sud şi 648 de tunuri autopropulsate fabricate pe plan naţional şi câteva deminoare Kormoran, potrivit sursei citate.

Totodată, viceministrul polonez a anunţat că executivul de la Varşovia intenţionează să încorporeze în forţele navale ale ţării mai multe fregate.

În ceea ce priveşte proiectul de a creşte numărul militarilor profesionişti până la 300.000, de la 115.00 în prezent, Ociepa a apreciat că, ”în timp ce în 2015 existau doar 95.000 (de militari profesionişti), în prezent 150.000” şi a calificat drept ”o mare provocare” demersul de a spori şi mai mult aceste efective.

Guvernul le oferă tinerilor polonezi posibilitatea de a se înrola într-un serviciu militar voluntar, cu posibilitate de prelungire anuală. Astfel, cei care se înscriu în acest program, sunt retribuiţi cu 1.000 de euro pe lună, primesc ”pregătire de luptă esenţială” în timpul primului an şi ulterior, dacă decid să continue, pot avea acces la importante avantaje oferite de stat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *