CSI / Rusia

Viceministrul rus de externe îl contrazice pe Putin: Moscova „nu amenință pe nimeni” cu armele nucleare

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov spune că Moscova „nu ameninţă pe nimeni” cu armele sale nucleare şi că o confruntare deschisă cu SUA şi NATO nu este în interesul Rusiei. Declarația vine după ce Putin a amenințat din nou occidentul cu armele nucleare.

„Nu ameninţăm pe nimeni cu armele nucleare”, a spus Riabkov în timpul unei conferinţe, potrivit Interfax.

„Criteriile pentru folosirea lor sunt enunţate în doctrina militară a Rusiei”, a adăugat oficialul rus.

Această declarație vine după ce preşedintele Rusiei a transmis miercuri, 21 septembrie, Occidentului că nu a fost o „cacealma” când a spus că ar folosi armele nucleare dacă integritatea teritorială a Rusiei ar fi ameninţată.

Patru regiuni ucrainene controlate parţial de trupele ruse (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) desfăşoară de vineri până marţi aşa-zise referendumuri pentru anexarea lor la Rusia.

Oficiali ruşi, printre care şi fostul preşedinte Dmitri Medvedev, au declarat că, odată ce aceste provincii vor fi alipite Rusiei, orice atac ucrainean asupra lor va fi considerat un atac asupra teritoriului rus. Or, conform doctrinei nucleare a Rusiei, aceasta i-ar permite recurgerea la armele atomice dacă Moscova ar considera că se confruntă cu o „ameninţare existenţială”.

Riabkov, însă, a insistat că Rusia nu caută o „confruntare deschisă” cu SUA sau cu NATO şi nu doreşte ca situaţia să escaladeze şi mai mult.

„Sperăm că administraţia (preşedintelui american Joe) Biden este de asemenea conştientă de pericolul unei escaladări necontrolate a conflictului în Ucraina”, a adăugat diplomatul rus.

De asemenea vineri, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că vrea să creadă că „în pofida tuturor dificultăţilor, Moscova şi Washingtonului nu se află în pragul căderii în abisul unui conflict nuclear”.

Anunţând miercuri mobilizarea a 300.000 de rezervişti, Putin a acuzat Occidentul că, după ce a impus Kievului să nu mai negocieze cu Moscova şi a aprovizionat cu armament trupele ucrainene, încearcă acum să încurajeze Ucraina să desfăşoare operaţiuni militare inclusiv pe teritoriul rus, întrucât „scopul Occidentului este să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia”.

În SUA, reprezentanţi ai CIA au declarat că deocamdată nu au fost observate indicii conform cărora Rusia s-ar pregăti pentru folosirea armelor nucleare, relatează CNN.

Unii analişti militari atrag atenţia că Rusia ar putea recurge la folosirea unor arme nucleare tactice pe frontul din Ucraina, ca reacţie faţă de eşecurile sale militare de acolo, o tactică militară denumită uneori „escaladare pentru dezescaladare”, relatează sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *