Politică

Vicepremierul pentru Reintegrare la întrevederea cu președintele în exercițiu al OSCE: Tiraspolul impune Chișinăului condiții unilaterale, induce în eroare partenerii externi și încalcă drepturile omului

Autoritățile de la Chișinău sunt ferm angajate să promoveze reglementarea pașnică și politică a conflictului transnistrean, în parametrii statului unitar și plenar funcțional Republica Moldova.

„Primul pas pentru a avansa în această direcție îl constituie retragerea de pe teritoriul republicii a trupelor ruse, a munițiilor și echipamentelor militare ce staționează în mod ilegal”, a declarat astăzi vicepremierul în exercițiu pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la întrevederea cu preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, care întreprinde o vizită în R. Moldova, transmite Ziarul Național.

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a mai subliniat că, urmare a obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE) și a intensificării cooperării multisectoriale cu statele membre din UE, se impune crearea unei sinergii între procesul de integrare europeană și cel de reglementare transnistreană.

Vicepremierul a informat oficialul OSCE despre situația actuală din regiunea transnistreană și în procesul de negocieri și a reiterat mesajul cu privire la imposibilitatea convocării unei noi reuniuni în formatul de negocieri „5+2”, în contextul agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei.

Totuși, dialogul cu reprezentanții Transnistriei este menținut în formatele de interacțiune ale reprezentanților politici și ale grupurilor de lucru sectoriale.

„O atenție specială a fost acordată situației alarmante cu privire la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, care continuă să se deterioreze în lumina persecuțiilor și abuzurilor Tiraspolului pe multiple cazuri individuale, fiind date ca exemplu cazurile lui V. Pleșcanov, C. Arion, precum și exprimată necesitatea stopării acestor încălcări, restabilirea drepturilor fundamentale, inclusiv la libera exprimare și la libera circulație. Au fost exprimate îngrijorări pe problema accesului la terenurile agricole a fermierilor din raionul Dubăsari și a necesității eliminării condiționărilor unilaterale impuse de Tiraspol. S-a accentuat încă o dată faptul că Tiraspolul induce în eroare partenerii externi pe tema importurilor de medicamente, produse alimentare și fitosanitare. Vicepremierul a menționat, că acestea sunt livrate în regiune în cantitățile necesare și cu respectarea rigorilor de import-export prescrise de legislația națională în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului pentru Politici de Reintegrare.

În ceea ce privește amendamentele operate în Codul Penal al Republicii Moldova privind reglementarea fenomenului de separatism, Oleg Serebrian a precizat că aceste prevederi nu au nicio conexiune cu procesul de negocieri care va continua, asemenea infracțiuni fiind incriminate ți în legislația multor state din Europa ca măsuri de protecție și de prevenire a prejudicierii securității statului, integrității teritoriale și a suveranității acestora.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *