CSI / RusiaExterne

Vicepremierul Slovaciei: Agresorul va trebui să plătească pentru reconstrucția Ucrainei, dar nu trebuie să ajungă izolată cum e Coreea de Nord

După ce războiul din Ucraina se va sfârşi, ”agresorul va trebui să plătească pentru reconstrucţia” acestei ţări, a declarat joi, vicepremierul Slovaciei, Veronica Remisova la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Ea a adăugat însă că,  ”pe termen lung” va fi necesară ”reintegrarea” Rusiei în comunitatea naţiunilor, ca ”să nu ajungă precum Coreea de Nord, izolată, singură”.

„Agresorul va trebui să plătească pentru reconstrucţie la sfârşit, pentru că agresorul a distrus oraşe, naţiuni, vieţi, şi va trebui să plătească pentru pagubele provocate”, a menționat Remisova în cadrul unei conferințe de presă.

Participând la New York la o reuniune la nivel înalt a Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru punerea în aplicare a unei noi agende urbane, Veronica Remisova, care este şi ministrul investiţiilor, dezvoltării regionale şi informatizării, a precizat că ţara sa aduce şi va continua să aducă un ajutor financiar destinat Ucrainei.

„Noi ajutăm Ucraina nu doar cu arme, pentru ca ea să se poată apăra, ci şi cu ajutor umanitar şi cu bani. Noi o facem în calitate de Slovacia, noi o facem în calitate de (membru al) UE. Şi noi o vom face când războiul se va opri”, a mai adăugat vicepremierul slovac.

Veronica Remisova a făcut aceste declaraţii întrebată fiind dată ONU ar putea crea o comisie similară celei active între 1991 şi 2022, care a permis Kuweitului să recupereze de la Irak 52,4 miliarde de dolari reparaţii pentru pagubele provocate prin invazia sa, în august 1990. O astfel de comisie a fost decisă de Consiliul de Securitate, unde Rusia dispune de un drept de veto. Fără a răspunde la întrebare, Remisova a insistat asupra necesităţii ca pe termen lung Rusia să fie reintegrată în comunitatea naţiunilor.

„Atunci când războiul se va sfârşi, va fi mare nevoie ca Rusia să fie integrată, chiar dacă Rusia este agresorul, chiar dacă Rusia comite crime de război”, a declarat ea.

„Pe termen lung, Rusia nu poate sfârşi precum Coreea de Nord, izolată, singură. Într-o perspectivă pe termen lung, noi va trebui să facem paşii pe care Franţa împreună cu alte ţări i-au făcut după Al Doilea Război Mondial, când au integrat Italia şi Germania în comunitate”, a subliniat vicepremierul Slovaciei, evocând ”cea mai mare realizare a Europei” după 1945. 

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *