JustițiePolitică

Vicepreședintele Partidului „ȘOR”, care a FUGIT din R. Moldova în iulie 2022, s-a prezentat în fața PROCURORILOR. Lui Vitalie Balinschi i s-a adus la cunoștință ÎNVINUIREA în dosarul finanțării ilegale a formațiunii conduse de Ilan Șor

Vicepreședintele Partidului „ȘOR”, Vitalie Balinski, care pe 16 iulie 2022 a părăsit Republica Moldova, pentru a nu fi reținut de oamenii legii, s-a prezentat în fața procurorilor după aproape opt luni. Figurant în dosarul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”, Balinschi nu a fost arestat imediat, deși pe 14 noiembrie 2022 Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis plasarea sa în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul n.r. 13, transmite Ziarul Național.

Procuratura Anticorupție (PA) amintește că Balinschi, împreună cu alți participanți la săvârșirea infracțiunilor incriminate, a părăsit teritoriul R. Moldova. Ulterior, Balinschi a fost pus sub învinuire în lipsă, prin ordonanța din 23 septembrie 2022. Pentru că nu a fost găsit, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis pe 14 noiembrie 2022 aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv pe un termen de 30 zile, din momentul reținerii.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 15 februarie 2023, a fost admisă cererea avocatului privind înlocuirea măsurii preventive – „liberarea provizorie sub control judiciar” pe un termen de 30 zile. Prin aceeași încheiere, instanța a obligat învinuitul de a se prezenta în fața procurorilor în termen de 21 de zile din momentul pronunțării încheierii.

Procurorul de caz a contestat încheierea din 15 februarie 2023 la Curtea de Apel Chișinău, dar instanța a respins solicitarea.

Știind că nu va fi reținut imediat, Vitalie Balinschi s-a prezentat în fața procurorilor pe 7 martie 2023, unde i-a fost adusă la cunoștință învinuirea. Vicepreședintele formațiunii parlamentare are răgaz până la 16 martie să facă cunoștință cu învinuirea.

Vă amintim că în iulie 2022, șapte persoanele apropiate Partidului „ȘOR” implicate în distribuirea mijloacelor ilicite în favoarea formațiunii, au părăsit R. Moldova pe 16 iulie 2022. Vitalie Balinschi, Igor Himici, Nelli Parutenco, Olga Romanova, Alexandr Petrov, Serghei Racu și Tudor Balițchi ar fi plecat atunci spre Tel Aviv.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *