Ultima oră

Victimele catastrofei de la Cernobîl vor primi ajutoare financiare

Fiecare dintre aceste persoane vor primi câte 500 de lei din mijloacele Fondului republican de susţinere socială a populaţiei, în baza listelor perfectate de autorităţile administraţiei publice locale, informează Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei. Conform estimărilor preventive, de ajutoare materiale unice vor beneficia circa 2300 de persoane. Banii vor fi eliberaţi de către organele executive ale fondurilor locale de susţinere socială a populaţiei.

Actualmente, participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl beneficiază de prestaţii sociale unice, lunare şi anuale, de pensii pentru pierderea întreţinătorului sau pentru un anumit grad de invaliditate, precum şi de compensaţii nominative la plata serviciilor comunale şi alte plăţi.

Persoanele din Moldova afectate de radiaţia ionizată beneficiază de facilităţi şi înlesniri la procurarea medicamentelor, sînt deservite prioritar în instituţiile curativo-profilactice, sunt asigurate cu bilete gratuite la instituţiile balneo-sanatoriale, aflate pe teritoriul republicii, precum şi la sanatoriile amplasate pe teritoriul Ucrainei. Iar în cazul în care nu există posibilitatea acordării de bilete, invalizii beneficiază de o compensaţie bănească.

În conformitate cu legislaţia despre protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, acestei categorii de cetăţeni i se acordă şi compensaţia bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea radionuclizilor din organism care constituie 338,1 lei.

Potrivit ministerului de resort, alte facilităţi de care pot dispune participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl includ indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în mărime de 100 procente din salariu, indiferent de vechimea de muncă. Ei pot beneficia, de asemenea, de concediu anual în perioada ce le convine, precum şi concediu suplimentar de 14 zile calendaristice cu păstrarea salariului.

Explozia reactorului 4 al Centralei atomice de la Cernobîl din Ucraina a avut loc la 26 aprilie 1986. Pentru lichidarea efectelor acesteia au fost mobilizate peste 600 mii de persoane din diferite ţări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *