Economie

VictoriaBank, MoldinconBank și MAIB, pe urmele BEM? Negruța: Se vrea monopolizarea sistemului bancar

Din cauza legislației imperfecte și a intereselor ascunse ale unor guvernanți, care intenționează să monopolizeze sistemul bancar din Moldova, alte trei bănci se confruntă cu problema creditelor neperformante și a lipsei transparenței în acționariat.

O spune fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța.

Potrivit lui, situația de pe piața bancară se acutizează de la o zi la alta, iar VictoriaBank, MoldinconBank și Moldova AgroindBank sunt pe drumul Băncii de Economii, UniBank și Băncii Sociale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

„Problema nu s-a oprit aici. Avem alte trei bănci care de află sub supravegherea BNM. Este vorba despre Moldonconbank, Victoribank și Moldova Agroindbank. Sunt folosite aceleași practici ca și în cazul primelor trei bănci. Este vorba de lipsă de transparență în acționariat și aceleași credite neperformante, care sunt mult mai alarmante decât portofoliul de credite proaste din 2013, constatat la primele trei bănci”, a declarat Negruța.

Fostul ministru al Finanțelor spune că cea mai gravă situație se atestă la Victoriabank.

„Cea mai mare luptă de acționariat se duce la Victoribank. Acolo avem un consiliu de administrare care nu a fost legalizat de BNM și starea asta de suspans crează mai multe impedimente ale instituției financiare. Pe de altă parte avem la Moldova Agroindbank tranzacții foarte suspicioase. BNM a alertat într-un fel situația de la această bancă, dar trebuie să acționeze concret”, a adăugat Negruța.

Potrivit lui Negruța, se încearcă monopolizarea sistemului bancar.

„Merge o luptă puternică pentru a crea în Republica Moldova un sistem bancar constituit din două bănci, dintre care una să fie BNM, iar cealaltă să fie un centru analitic care să ia decizii vizavi de business-ul din sectorul bancar și să fie reprezentată prin mai multe bănci cu diferite denumiri. Se încearcă luarea sub control a întregului sistem bancar din Republica Moldova. Este o tentativă de a monopoliza sistemul bancar”, a declarat Veaceslav Negruța 

sursa: unimedia.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *