ROMÂNIA

VIDEO. 17 voluntari au început reabilitarea unui pod construit pe vremea lui Ștefan cel Mare, lângă Onești: ”E hrană sufletească”

Un grup de voluntari a decis să salveze un pod construit pe vremea lui Ștefan cel Mare, în apropierea orașului Onești, România.

Voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente și-au propus să aducă monumentul istoric cât mai aproape de starea inițială, deși efortul este unul imens.

Podul are o lungime de 14 metri.

”Aici e hrană sufletească, simţi că faci ceea ce ţine de tine şi în măsura în care tu poţi pentru salvarea unui monument”, a declarat Cristian Sava, unul dintre voluntari, potrivit Știrile PROTV și Ziare.com.

În prima etapă, voluntarii trebuie să îndepărteze elementele adăugate construcției de-a lungul anilor, ”cea mai dificilă operațiune”.

”Acum înlăturăm stratul de beton de tencuială de ciment de pe piatră. E cea mai dificilă operaţiune, pentru că e foarte bine prins. Tencuiala de beton e făcută acum 30 de ani, crezând probabil la timpul respectiv că fac bine ceea ce fac, dar acum se dovedeşte că nu”, a explicat Ionuţ Dobrea, un alt voluntar.

Pentru a întări structura, rostul vechi, care este foarte dezhidratat şi sfărâmicios, trebuie înlocuit cu un mortar proaspăt.

În lipsa acestor lucrări, monumentul istoric risca să se prăbușească.

”Datorită apelor pârâului Gârbovana, care au spălat moloanele de la piciorul podului şi le-au dus până în Trotuş, podul era în pericol de a se prăbuşi”, a declarat Simona Drob, director executiv Direcţia Pentru Cultură Bacău.

Coordonatoarea proiectului, Andreea Năprădean, a precizat că voluntarii sunt din mai multe zone ale țării, precum Bucureşti, Bacău, Hunedoara sau Sibiu.

Lucrările făcute de această echipă vor dura două săptămâni, urmând să fie continuate de o alta formată tot din voluntari.

Banii pentru lucrările de reabilitare au fost obținuți din sponsorizări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *