Ultima oră

(VIDEO) 170 de persoane luate ostatice la un hotel Radisson din Mali. Trei persoane ar fi fost ucise, iar 80 au fost eliberate

(UPDATE 16.03) Forţele speciale americane oferă asistenţă în eforturile de eliberare a ostaticilor, anunţă CNN, preluat de Reuters.

(UPDATE 15.44) În hotel se mai află încă 124 de clienţi şi 13 angajaţi, scrie hotnews.ro.

(UPDATE 15.33) Trei ostatici, toți străini, au fost uciși în urma asaltului forțelor speciale, potrivit autorităților din Mali, care nu au precizat nici naționalitatea lor, nici circumstanțele în care au murit. De asemenea, cel puțin trei paznici ai hotelului sunt răniți, titrează Digi24.

Aproape jumătate din cei 170 de ostatici au reușit să iasă din hotel, fie eliberați de forțele de ordine, fie au reușit să scape singuri.

Atacul asupra hotelului survine la exact o săptămână de la atentatele din Paris soldate cu 129 de morți.

Martori oculari au spus că erau cel puțin zece atacatori, în timp ce autoritățile susțin că sunt doi sau trei. Ei au intrat în incintă în același moment cu o mașină având numere de corp diplomatic, asupra cărora au deschis focul, a precizat Ministerul Securității Interne, rectificând astfel o precedentă informație potrivit căreia teroriștii înșiși ar fi ajuns la hotel cu un vehicul diplomatic.

(UPDATE 15.29) Ostatici eliberaţi spun că i-au auzit pe atacatori vorbind în limba engleză. Air France anunţă că 12 angajaţi ai companiei erau în hotel, însă au fost eliberaţi şi se află în siguranţă, scrie Reuters.

 

(UPDATE 15.14) Optzeci de ostatici au fost eliberați vineri din hotelul Radisson situat în centrul Bamako, capitala Mali, transmite televiziunea publică din această țară, relatează AFP.

Forțele de securitate maliene au lansat vineri la prânz o operațiune asupra Hotelului Radisson din Bamako, unde 170 de persoane — printre care chinezi, angajați ai companiei Turkish Airlines și francezi — au fost luate ostatice de bărbați înarmați. Dintre cele 170 de persoane, 140 sunt clienți și 30 sunt angajați ai hotelului.

Potrivit Reuters, forțele speciale maliene au intrat în hotel. ‘Au reușit să intre în hotel. Operațiunea este în curs de desfășurare’, a declarat o sursă a poliției pentru agenția britanică.

(UPDATE 12:15) Nouă persoane ar fi fost ucise, potrivit presei italiene. Pe de altă parte, cel puțin două femei au fost eliberate de forțele de securitate, potrivit AFP.

Alte surse spun că persoanele care au știut să recite din Coran au fost eliberate. În hotel sunt cazați mulți cetățeni străini.

„Grupul hotelier Rezidor, care administrează hotelul Radisson Blu din Bamako, Mali, este la curent cu faptul că o luare de ostatici este în curs de desfășurare”, spune grupul într-un comunicat. „Potrivit informațiilor noastre, două persoane rețin 140 de clienți și 30 de angajați”, se menționează în comunicat.

„Echipele noastre de securitate sunt în contact permanent cu autoritățile locale pentru a oferi orice ajutor posibil în vederea restabilirii siguranței în hotel. În acest stadiu nu avem alte informații și continuăm să urmărim îndeaproape situația”, declară Rezidor.

Hotelul este în centrul capitalei, iar în jurul clădirii forțele de ordine au stabilit un perimetru de securitate. Presa locală spune că ar fi 13 atacatori.

Tiruri de arme automate se aud în exteriorul hotelului, care are 190 de camere.

Atacul ar fi început la etajul al șaptelea, unde jihadiștii au deschis focul pe culoare, a declarat o sursă din serviciile de securitate, citată de AFP.

Atacatorii ar fi venit la hotel cu o mașină care avea numere de corp diplomatic.

Nordul statului Mali a căzut în primăvara anului 2012 sub controlul grupărilor jihadiste având legături cu al-Qaida. În urma unei operațiuni internaționale întreprinse la inițiativa Franței în ianuarie 2013, aceste grupări au fost în mare parte dispersate, dar intervenția militară internațională continuă și în prezent, întrucât zone întregi scapă încă de sub control.

Mult timp concentrate în nord, atacurile jihadiștilor s-au extins de la începutul acestui an către centru, apoi din iunie în sudul țării.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *