Actualitate

VIDEO/ 25 de percheziții în șase localități din R. Moldova în cazul contrabandei cu țigări la punctul de trecere a frontierei Vulcănești-Vinogradovca

În șase locații din Republica Moldova, au fost efectuate 25 de percheziții de către angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ai Poliției de Frontieră în cazul de contrabandă cu țigări înregistrat la punctul de trecere a frontieră Vulcănești-Vinogradovca, unde au fost depistate recent peste 3,8 milioane țigări, transmite Anticoruptie.md.

„Perchezițiile au avut loc la domiciliile, în automobilele fondatorilor și administratorilor unor companii cu activitate în domeniul importului, producerii și comercializării produselor din tutungerie, precum și la sediile, oficiile, secțiile de producere, depozitele și magazinele comerciale” se menționează în comunicatul emis de PCCOCS.

Conform sursei citate, în urma perchezițiilor, au fost ridicate inclusiv dispozitive de comunicare și stocare a informației, documente contabile, înscrisuri de ciornă privind dubla evidență contabilă, precum și mostre ale țigaretelor și materiei prime pentru expertizele comparative în raport cu cele indisponibilizate la punctul de frontieră Vulcănești-Vinogradovca.

Ulterior, în urma perchezițiilor, au fost ridicați paleți de materiale de ambalare a țigaretelor, cu date de producere false din trecut, care ar fi fost folosite în scopul inducerii în eroare a autorităților de investigații, în situația contrapunerii loturilor de contrabandă cu loturile fabricate de companiile investigate.

Astfel, oamenii legii au constatat faptul că țigările erau fabricate atât în mod oficial, cât și la negru, după care erau transportate și vândute în statele membre ale CSI și UE, în cantități semnificative, activitate din care obțineau venituri enorme.

„Persoanele vizate din dosar efectuau tranzacții fictive cu materie primă, de milioane de lei, către alte companii inclusiv neidentificabile la acest stadiu al investigațiilor, inclusiv din regiunea transnistreană, astfel încât marfa să nu poată fi urmărită de către autorități”, se mai menționează în comunicatul PCCOCS.

Pe 1 august, procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal au deconspirat o schemă de contrabandă la punctul Vulcănești – peste 3,8 milioane țigări de diferite mărci comerciale și cu timbru de acciză autohtonă”.

Este vorba de un camion cu remorcă înregistrat în România, care avea o ușă sigilată, așa cum camionul se afla în tranzit, spațiu în care fusese camuflată marfa de contrabandă.

Camionul era condus de un șofer cu vârsta de 38 de ani, cetățean moldovean, care a intrat pe teritoriul Republicii Moldova prin Giurgiulești pe 31 iulie curent. Astfel, în cadrul audierii, șoferul a refuzat să colaboreze cu echipa de investigație și a evitat să facă declarații. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *