Social

VIDEO. Activele rusești din Moldova ar putea fi înghețate, iar ulterior acestea să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei. Comisarul european pentru justiție: „Noi vom veni și mai departe cu sprijin necesar pentru R. Moldova”

Comisia Europeană îndeamnă Republica Moldova să înghețe activele rusești de pe teritoriul nostru, pentru ca ulterior acestea să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei, a declarat astăzi la Chișinău de Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, în cadrul unui briefing comun cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, transmite Ziarul Național.

„Astăzi, în cadrul întrevederii cu doamna ministru, am salutat planul de reformare a justiției. Noi sprijinim procesul de „vetting” în privința candidaților pentru funcțiile de conducere în organele de autoadministrare. UE este angajată să sprijine R. Moldova în eforturile de reformare a justiției. Vreau să încurajez Moldova să implementeze toate recomandările Comisiei de la Veneția. Principalul în această reformă nu e viteza, dar calitatea. Noi vom veni și mai departe cu sprijin necesar pentru R. Moldova, inclusiv expertiză și asistență tehnică”, a dat asigurări comisarul european.

De asemenea, oficialul Comisiei Europene s-a referit la noul set de sancțiuni în adresa statului agresor Federația Rusă. În acest sens, Didier Reynders a îndemnat autoritățile de la Chișinău să identifice activele rusești de pe teritoriul R. Moldova.

„UE a venit cu un nou set de sancțiuni pentru Rusia. Intrăm într-o nouă etapă de întărire și implementare a sancțiunilor. De exemplu, urmează să fie identificate activele rusești și să fie înghețate, pentru ca mai apoi să fie folosite la reconstruirea Ucrainei și repararea prejudiciilor provocate de agresiunea Rusiei. Astfel, salutăm cooperarea R. Moldova cu „Eurojust” și decizia de a numi un procuror de legătură. „Eurojust” are un rol crucial în toată activitatea ce se referă la răspunderea pentru crime de război comise de Rusia în Ucraina. În această privință eu vă încurajez, în condițiile în care găzduiți circa 100 de mii de refugiați din Ucraina, să folosiți „Eurojust” pentru a trimite orice probă colectată privind crimele de război ale Rusiei. Încurajez Moldova să se alinieze noului grup de dialog pe care îl lansăm cu Ucraina, Olanda și Curtea Internațională Penală”, a conchis Didier Reynders.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *