Eveniment

(VIDEO) Anim’est i-a învățat pe copii să facă filme

Înainte de deschiderea oficială a festivalului Anim’est, 13 copiii deja munceau asiduu alături de artistul grafic de la București Vasile Alboiu (Vasi) pătrunzând în tainele animației. Atât organizatorii, cât și spectatorii, dar mai ales părinții, erau nerăbdători să vadă ce a ieșit. Grupați în trei echipe, participanții la workshop au creat personaje din plastilină și le-au pus să se miște prin metoda stop-motion conform unui scenariu scris tot de ei. Așa s-au născut scurtmetrajele Fulger, Cum soarele a îmblânzit norii și Omul invizibil. Și fiindcă nu este ușor să lucrezi cu 13 copii de unul singur, producătorul român a fost ajutat de studenți voluntari. „Copiilor le plăcea însăși ideea că pot să facă un film. Ei au scris scenariul și au modelat personajele din plastilină. Mai greu a fost cu repartizarea responsabilităților, dar ulterior, ei lucrat cu multă dedicație în echipă. Când am văzut primele cadre reușite, eram probabil mai entuziasmat decât ei”, povestește voluntarul Pavel Ermacov.

Scurtmetrajele au fost prezentate în ultima zi a festivalului. În primul din ele e vorba de un fulger care a adus lumină pe Pământ, în al doilea soarele a îmblânzit norii servindu-i cu prăjituri, iar în al treilea film de animație un om de știință a înghițit întâmplător o pastilă care l-a făcut invizibil. Fiecare din animații poartă scânteia unei ingeniozități ingenue: fulgerul călătorește pe un asteroid prin spațiul cosmic, soarele își pune mănuși de bucătărie ca să nu se topească prăjiturile, iar omul invizibil bea o pastilă ca să se vindece, dar devine verde.

La Chișinău Anim’est devine ceea ce și-a propus din start la edițiile din România: nu doar un festival de filme de animație, dar și o platformă de formare și educație. Anul acest copiii deja au prins gustul procesului de producție a unui film. Tinerii așteptă rândul lor. Așadar, așteptăm ediția viitoare cu nerăbdare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *