ActualitateEconomie

VIDEO Anunț important pentru mame și tați în privința vârstei de pensionare. Ministrul Muncii: ‘Aici este noutatea’

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre vârsta la care se poate retrage din activitate un bărbat sau o femeie, după noua lege a pensiilor.

„Puteți să ieșiți la pensie în momentul în care aveți 40 de ani stagiu de cotizare. Din cei 40 de ani, 35 trebuie să fie contributivi. Diferența pot să fie din stagii necontributivitate. Dumneavoastră puteți ieși la 60 de ani cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, la bărbați. Dar dacă dumneavoastră aveți 35 de ani contributivi și diferența necontributiv până la 40 de ani, vă puteți pensiona fără nicio penalizare”, a spus ministrul, la postul de televiziune România TV.

Care este noutatea? „Aici este o noutate și pentru mame și pentru tați, dacă mama sau tatăl a stat în concediu de creștere copil, și perioada de creștere copil este pe noua Lege 360 pe 2023 perioadă contributivă. La femei, vârsta standard de pensionare, astăzi, fiindcă avem o creștere eșalonată a vârstei de pensionare, este 62 de ani și patru luni. În cazul femeilor, mai au un beneficiu suplimentar față de bărbați, în sensul că beneficiază și de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni, pentru fiecare copil, până la un număr de șapte copii.
Deci, dacă ai doi copii beneficiezi de o reducere a vârstei de pensionare cu un an, dacă ai trei copii, un an jumătate ș.a.m.d. Și în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, avem anexa trei din lege care arată exact, fiindcă în cazul femeilor avem o creștere eșalonată atât a stagiului de cotizare, cât și a vârstei de pensionare”, a concluzionat ministrul. De asemenea, armata și facultatea se adaugă ca vechime la pensie, a mai spus ministrul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *