Social

VIDEO. Cauza avariei de la Blocul energetic nr.3 de la Termoelectrica: Utilajul vechi și termenul depășit de exploatare

Avaria de la Blocul energetic nr. 3 de la Termoelectrica s-a produs urmare a termenului depășit al utilajului, potrivit concluziilor comisiei care a investigat cauzele producerii incidentului.

Constantin Borosan, Secretar de stat la Ministerul Infrastructurii a declarat într-o conferință de presă că: „Termenul de exploatare al generatorului este de 25 de ani or, acesta a fost dat în folosință în anul 1980, respectiv termenul de utilizare a fost depășit demult”, transmite Realitatea.md.

Unul din specialiști, care a participat în cadrul comisiei, Sergiu Tofilat a spus că pentru a evita asemenea incidente pe viitor e nevoie de reproiectat în exterior al sistemului de răcire al generatorului.

Reparația generatorului a fost făcută din contul Termoelectrica și a costat 1,6 milioane de lei.

La data de 11 noiembrie 2022, ora 01:46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului.

Astfel, a fost micșorată presiunea hidrogenului din corpul generatorului până la 0,8 kgf/cm2. Ulterior, comisia tehnică a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *