Actualitate

VIDEO/ Centrala nucleară Zaporojie – deconectată. Norul radioacativ ar putea acoperi Republica Moldova

Oamenii de știință au publicat o nouă prognoză privind răspândirea radiațiilor în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie, ținta unor atacuri neîntrerupte din partea ocupanților ruși, chiar și în prezența inspectorilor ONU.

Astfel, în cazul unui accident la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP), contaminarea radioactivă ar afecta în primul rând sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea, și apoi s-ar muta în Turcia, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova și România (est, sud-est, centru), potrivit cercetătorilor de la Centrul Hidrometeorologic Ucrainean, scrie Newsweek.

„Rezultatul simulării emisiei condiționate de la ZNPP începând cu ora 17:33 (Kiev) la 4/09/2022, care a durat 15 ore, arată că, la 4 septembrie, masele de aer pot transporta emisiile ZNPP spre sud pe teritoriul regiunilor Zaporojie și Herson și pe întregul teritoriu al Crimeii ocupate temporar.

După ce va trece deasupra Mării Negre, masele de aer vor începe să se deplaseze spre vest, pe teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Moldovei și României”, se menționează în comunicat.

Simularea deplasării maselor atmosferice, care sunt practic purtătorii produselor de emisie ale centralei Zaporojie în cazul unui accident de radiații condiționat în decurs de 72 de ore, a fost realizată pe baza unei prognoze meteorologice globale.

Totodată, oamenii de știință au simulat accidente similare la centrala nucleară din sudul Ucrainei, la centrala nucleară din Rivne și la centrala nucleară din Hmelnițki.

Se remarcă faptul că fondul de radiații în zona de observare a centralei ZNPP în perioada 4 august – 5 septembrie 2022 a rămas stabil.

Menționăm că la 5 septembrie, patru dintre cei șase participanți la misiunea internațională a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-au încheiat activitatea și au părăsit teritoriul centralei, doar doi reprezentanți ai organizației rămânând la centrală.

Imediat după plecarea inspectorilor ONU, a avut loc un incendiu din cauza unui atac al rușilor și ultima linie electrică care lega centrala ZNPP de sistemul energetic ucrainean a fost deconectată, existând riscul topirii reactorului din cauza disfuncției sistemului de răcire.

Energoatom anunță că, în ultimele trei zile, rușii au bombardat intens zona din jurul centralei Zaporojie.

Ca urmare, liniile electrice ZNPP – Niprovska de 750 kW – Kahovska de 330 kW și Melitopol de 330 kW au fost avariate și deconectate. Centrala ZNPP JSC de 750/330 kW a fost avariată, relatează sursa citată.

Anterior, alte linii electrice ale centralei au fost avariate.

Menționăm că aceasta este a doua oară în istorie când centrala Zaporojie este oprită. Prima dată a fost la 26 august.

„Din cauza unui alt atac provocator al Rusiei, ultima linie de transmisie a energiei electrice care leagă Centrala Nucleară Zaporojie de sistemul energetic ucrainean a fost avariată” a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Este pentru a doua oară când Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) este la un pas de un dezastru de radiații din cauza unei provocări rusești.

Cred că faptul că Rusia face acest lucru chiar acum, înainte ca raportul AIEA să fie publicat, este foarte elocvent.

Bombardarea teritoriului centralei nucleare înseamnă că statului terorist nu-i pasă de ceea ce va spune AIEA, nu-i pasă de ceea ce va decide comunitatea internațională”, a conchis liderul de la Kiev.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *