Actualitate

VIDEO/ Consilierii PAS din CMC îl acuză pe Ion Ceban de gestionarea greșită a deșeurilor. Ceban: Nicăieri în țară nu este un exemplu mai bun decât în Chișinău

„Una din principalele probleme din capitală rămâne gestionarea greșită a deșeurilor. Municipiul Chișinău devine tot mai poluat, iar viitorul apropiat ar putea fi desemnată la titlul de cea mai murdară capitală. Problema deșeurilor din capitală este rezultatul lipsei de viziune a primarului Ion Ceban privind managementul deșeurilor, dar și din incompetența edilului capitalei de a implementa proiectele de decizie elaborate de Fracțiunea PAS din CMC cu scopul de a soluționa un șir de probleme cu privire la domeniul deșeurilor din Chișinău.

La momentul de față, mun. Chișinău produce zilnic aproximativ 600 de tone de deșeuri, care ajung la poligonul de la Țânțăreni. Însă, poligonul de la Țînțăreni va deveni neîncăpător peste 7 ani, respectiv Primăria mun. Chișinău va fi nevoită să caute un alt loc pe care să-l umple cu gunoi”, susțin consilierii PAS.

De asemenea, consilierii PAS, afirmă că atât Regia Autosalubritate, cât și Primarul, nu ar avea o viziune clară despre managementul deșeurilor pe termen lung. „Fracțiunea PAS din CMC a elaborat câteva proiecte de decizie privind soluționarea problemei deșeurilor și a fost susținut de către majoritate consilierilor din Consiliul Municipal Chișinău. Acestea presupuneau ca ÎM Regia Autosalubritate avea responsabilitatea să elaboreze schema de colectare a deșeurilor menajere și transportarea separată.

Dacă aceste lucruri erau să fie duse la capăt, deja era să avem sortare și să scăpăm de mirosul urât în blocurile locative. Tot la inițiativa fracțiunii PAS din CMC, în 2020 a fost lansat un proiect de decizie elaborat de consiliera municipală PAS Ina Coseru, care presupune construcția unor platforme de colectare separată a deșeurilor, astfel înlocuind cele 1700 de tuburi de colectare vechi.

Deși au fost alocate peste 10 milioane de lei pentru realizarea acestei inițiative, primarul Ion Ceban nici asta nu a fost capabil să facă. Locatarii în continuare suferă din cauza condițiilor insalubre din scările blocurilor locative”, au menționat cei de PAS.

În reacție, Ion Ceban menționează că „nicăieri în țară nu este un exemplu mai bun decât în Chișinău privind colectarea, depozitarea deșeurilor cât și viziunea pe termen scurt, mediu și lung privind gestionarea acestei probleme”.

„Primăria a fost învinuită, de nenumărate ori de acești „guvernanți”, de un management prost al deșeurilor. Astăzi voi dezvălui fapte care vă vor șoca. Aceste lucruri șocante sunt acoperite de deputații PAS. Aceștia acoperă cu intenții meschine și probabil cu devidente financiare. O să probez cu documente. Cei de la guvernare ne învață cum să aplicăm strategii noi de mediu, dar întrebarea mea este dacă aveți exemple mai bune pe țară.

Nicăieri în țară nu este un exemplu mai bun decât în Chișinău privind colectarea, depozitarea deșeurilor cât viziunea pe termen scurt, mediu și lung privind gestionarea acestei probleme. S-a încercat a se stoarce din Primărie 50 de milioane de lei. Trebuie să ne adresăm la Academia de film american să le oferim celor de la guvernare un premiu Oscar, la cum comentează pe rețele, să le dea premiu la scris pe Facebook, că la altceva nu se pricep”, a declarat Ceban în cadrul unei conferințe de presă.

Mai mult, Ceban a vorbit și despre depozitul de deșeuri de la Boșcana. Acesta afirmă cu sunt mai multe nereguli și consideră că trebuie închis în cel mai scurt timp.

Sursa: replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *