PoliticăSocial

VIDEO. CUB critică proiectul de lege privind majorarea taxei de stat în justiție. Munteanu: „Negarea instituției justiției în esența sa”

Proiectul de lege privind majorarea taxei de stat în justiție, votat în primă lectură de către Parlament la finele anului trecut, este criticat de către Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Liderul CUB, Igor Munteanu, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că acest proiect de lege va îngreuna accesul cetățenilor la justiție și, deși este un act ce afectează direct populația, nu a fost consultat pe larg cu societatea civilă și asociațiile profesionale înainte de aprobare, scrie Ziarul Național.

În opinia lui Munteanu, instituirea unei taxe de timbru pentru fiecare acțiune procedurală ar reprezenta o „povară” și o „dijmă” pentru participanți, de fapt un „jaf” al sistemului de justiție.

„Dacă ai bani – apelezi la justiție, nu ai bani – stai acasă și suporți abuzurile, indiferent câtă dreptate poți avea. (…) Instanțele din R. Moldova devin, de fapt, bagheta magică justiției, un fel de mașină de tocat bani la fiecare etapă a procesului judiciar, iar drept urmare procesele îi vor falimenta pe participanți, care vor scoate bani din buzunar la fiecare mișcare inițiată în apărarea sau acuzarea unor abuzuri. Asta înseamnă negarea instituției justiției în esența sa”, a afirmat liderul CUB.

Igor Munteanu a adăugat că, deși inițiativa „periculoasă” ar încălca mai multe legi și există mai multe reacții negative vizavi de aceasta, inclusiv din partea Avocatului Poporului, guvernarea ar insista să aprobe proiectul de lege în lectura a doua.

Liderul CUB a anticipat că îngrădirea accesului liber la justiție ar putea crea tensiuni sociale și lipsi de drepturi cetățenii necăjiți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ei au ridicat taxele nu numai in justitie. La CNPF pana la sfarsitul lui 2022 pentru reorgnizarea societatii pe actiuni in SRL era taxa de 10000 (care era pana in 2020 de 3 ori mai mica), de la 01 ianuarie s-a majorat si a juns deja 15000. Se intreaba pentru ce? Sau pentru vremuri bune? Numai nu stiu ale cui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *