InternaționalRăzboi

VIDEO/ Cum i-au alungat ucrainenii pe ocupanții ruși de pe Insula Șerpilor: „Pământul le ardea sub picioare, marea fierbea, aerul era prea fierbinte”

Joi, ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video în care prezintă bombardamentele asupra Insulei Șerpilor care au dus, în opinia forțelor de apărare ucrainene, la evacuarea soldaților ruși de pe insula poziționată strategic în Marea Neagră.

Într-o postare, ministerul ucrainean al Apărării explică cele 3 „ingrediente” ale operațiunii de alungare a rușilor de pe Insula Șerpilor: „aptitudinile armatei ucrainene; arme ucrainene moderne; echipamente de la partenerii noștri internaționali”.

Într-un alt mesaj publicat joi, armata ucraineană comentează, ironic, retragerea rușilor: „Comandamentul Operațional Sud confirmă, ocupanții ruși au părăsit Insula Șerpilor. Nu suportau vremea – pământul le ardea sub picioare, marea fierbea, aerul era prea fierbinte. PS: Nave de război rusești, mergeți la naiba!”.

Astfel, în nregistrarea video se poate observa că ucrainenii au folosit inclusiv obuziere 2S22 „Bogdan” de fabricație autohtonă pentru a lovi Insula Șerpilor.

Rușii au confirmat joi retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor

Rusia a confirmat joi retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor în ceea ce Moscova consideră a fi „un gest de bunăvoință”.

Prin retragerea trupelor aflate în garnizoana de pe insulă, Rusia demonstrează că nu dorește să împiedice eforturile ONU de organizare a unui „coridor umanitar” pentru exportul produselor agricole ucrainene, a precizat ministerul rus al Apărării.

Deocamdată, Kievul nu a precizat ce fel de sisteme de rachete și artilerie au fost folosite în bombardarea insulei aflate la circa 50 de kilometri de cel mai apropiat oraș ucrainean de pe țărm (malul Dunării) – Vîlcov, regiunea Odesa.

Menționăm că, recent, Ucraina a primit de la SUA, sistemele avansate de rachete HIMARS, capabile să lovească precis ținte până la 70-80 de kilometri.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *