CSI / RusiaExterneRăzboiUcraina

VIDEO. Cum s-a văzut ultimul raid din Crimeea de la nivelul trupelor speciale ucrainene care au participat la misiune

Directoratul Principal de Informații (GUR) al Ucrainei, serviciul condus de generalul Kirilo Budanov, a publicat o nouă înregistrare video care arată operațiunile împotriva forțelor ruse din Crimeea, imaginile fiind filmate de militarii ucraineni care au participat la operațiune, transmite Hotnews.ro.

Deși pare mai degrabă de natură propagandistică pentru consum intern, înregistrarea surprinde la un moment dat (secunda 00:15) cum trupele ucrainene care au participat la operațiune par să fi fost atacate cu drone kamikaze de apărătorii ruși.

General-maiorul Vadim Sibițki, șeful-adjunct al GUR, a explicat într-un interviu acordat săptămâna trecută presei americane că numărul uriaș de drone folosite pe câmpul de luptă din Ucraina, precum și supravegherea video a acestuia în timp real, fac ca trupele și vehiculele blindate aflate în câmp deschis să aibă la dispoziție doar câteva minute înainte de a fi luate la țintă.

„Rata de supraviețuire [a forțelor aflate] în mișcare nu este mai mare de 10 minute”, a subliniat el atunci. Totuși, trebuie subliniat că el se referea la trupele terestre iar situația ar putea fi una foarte diferită în cazul unor operațiuni speciale precum cea de față.

GUR a declarat odată cu publicarea noii înregistrări video că unitatea specială „Artan” a avut trei „opriri” în Crimeea: pe coasta de Vest a regiunii anexate ilegal de Rusia în 2014, în Peninsula Kinburg și Peninsula Tendriv – fâșii înguste de coastă la Marea Neagră din regiunea Herson.

Mesajul oficial publicat joi noaptea de GUR afirmă că imaginile arată secvențe cu operațiunea din „cealaltă zi”, referindu-se foarte probabil la desantul care a fost raportat miercuri. Serviciile ucrainene au publicat și atunci o filmare cu operațiunea, însă ea a fost filmată din dronă, spre deosebire de cea de acum, înregistrată de la nivelul militarilor care au desfășurat raidul.

Trei unități speciale ucrainene ar fi participat la ultimul raid împotriva forțelor rusești din Crimeea

Site-ul Defense Express observă însă o aparentă inconsecvență în mesajele transmise miercuri, respectiv joi noaptea de către serviciul condus de generalul Budanov.

Comunicatul de miercuri al GUR a făcut referire la alte două unități ale forțelor speciale care au luat parte la operațiune, „Stuhna” și „Bratstvo”, în timp ce noul mesaj menționează unitatea „Artan”.

Ultima oară când această unitate specială a Kievului a ieșit într-o misiune de luptă a fost în luna august, când au participat la un alt raid în Crimeea, care ar fi vizat Peninsula Tarkhankut. Operațiunea respectivă a avut loc pe 24 august, când Ucraina sărbătorește Ziua Independenței față de URSS.

Cea mai probabilă explicație este însă că toate cele 3 unități ale forțelor speciale ucrainene au fost trimise în luptă acum.

„Aceasta nu este prima și nici ultima operațiune a Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei pe Peninsula Crimeea. Majoritatea dintre ele vor deveni cunoscute doar după un timp. Aceasta este o muncă sistematică, planificată și coordonată a tuturor unităților implicate”, a declarat Viktor Torkotiuk, comandantul unității „Artan”.

„Inamicul va simți consecințele muncii noastre pentru o perioadă îndelungată”, a adăugat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *